Publicitate inselatoare

Trimis la data: 2013-11-27
Materia: Publicitate-PR
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 7.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Serban lavinia
Dimensiune: 480kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Publicitatea este forma de comunicare care are ca scop, direct sau indirect, promovarea bunurilor si serviciilor pentru vanzarea lor consumatorilor indiferent de mijlocul de comunicare utilizat.Publicitatea imbraca multe forme si foloseste toate suporturile media, tiparite (ex. Reviste si ziare), radio, T.V., cinematografe, panouri, telefon si text.
Publicitatea reprezinta un concept foarte larg: este vorba atat de publicitatea la scara mare adresata tuturor, cat si de comunicarile persoanale facute unui individ.
Ce este publicitatea inselatoare?
Reprezinta orice publicitate susceptibila sa induca in eroare consumatorul si sa-i influenteze comportamentul economic, fie prin prezentare, fie prin continutul eronat sau ambiguu, fie prin omiterea unor informatii esentiale.
Toate formele de publicitate sunt vizate: posta, ziare, radio, TV, Internet, etc.

Care sunt elementele la care se poate referi?
Publicitatea inselatoare se poate referi la orice element susceptibil de a modifica comportamentul consumatorilor.
Informatiile incorecte sau omise se pot referi la:
- Operatorul economic: identitatea, calificarea etc. De exemplu - comerciantii nu pot spune ca sunt membri ai unei asociatii de comercianti, daca nu sunt.

- Caracteristicile produselor sau serviciilor: disponibilitatea lor, natura lor, originea lor geografica sau comerciala, metoda prin care au fost fabricate, caracteristicile, efectele, etc. - Exemplu - un comerciant nu poate afirma ca un produs este organic daca acesta nu respecta metoda productiei organice.Pretul: metoda determinarii pretului, produsul sau serviciul la care se refera pretul, posibilele conditii de respectat etc. Exemplu - comerciantul nu poate pune un pret cu reducere fara ca acest lucru sa fie mentionat.

Care sunt consecintele publicitatii inselatoare?
Publicitatea inselatoare este interzisa.
Aceasta interdictie este generala si se aplica:
- Chiar daca publicitatea nu a provocat niciun prejudiciu consumatorului: este suficient sa existe o posibila influentare a comportamentului sau.

- Chiar daca vanzatorul nu a avut intentia de a insela: este suficient ca publicitatea sa dea o impresie gresita consumatorului si sa-i influenteze comportamentul.Daca publicitatea contine indicatii inselatoare, consumatorul nu este obligat sa probeze acest lucru.

Sarcina probei este rasturnata in acest caz: vanzatorul va trebui sa probeze ca nu este vorba de publicitate inselatoare.Grupul RCS&RDS face publicitate inselatoare tarifelor rds.TELDupa ce au reusit, in sfarsit, in anul 2005, sa arate ca au de spus un cuvant pe piata, operatorii alternativi de comunicatii electronice isi dau silinta ca in acest an sa confirme tendinta si sa castige cat mai multi clienti noi pe piata. Fie ca e vorba de clienti care nu au mai avut telefon pana acum, fie ca e vorba de clienti ai altor companii, precum Romtelecom.

Acest avant de a castiga noi clienti si de a-si majora cifra de afaceri nu se face insa mereu in limitele impuse de legi sau de regulile nescrise ale unei competitii corecte.Un exemplu este acela al grupului RCS&RDS, unul din principalii furnizori de servicii de cablu TV, Internet si telefonie, care face publicitate inselatoare tarifelor pe care le practica prin intermediul serviciului rds.

TEL, uitand sa actualizeze pe pagina sa web tarifele competitorului sau Romtelecom, valabile de la data de 3 ianuarie 2006.Astfel, pe pagina sa web, rds.TEL le prezinta celor interesati o comparatie a tarifelor sale fata de cele ale concurentei, cu scopul evident de a convinge actualii clienti sa nu renunte la serviciile sale, iar pe cei care nu sunt sa treaca la rds.TEL.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.