Puiul - Al Bratescu - Voinesti

Trimis la data: 2014-04-20
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: maramadalina
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
O parte considerabila din creatia literara a lui Bratescu - Voinesti are deosebite valori didactice. In povestiri precum "Privighetoarea", " Puiul" sau "Moartea lui Castor" natura este antropomorfizata de catre autor sau acesta surprinde aspecte importante ale relatiei om-natura, aspecte care au semnificatii profunde.
Autorul subliniaza faptul ca uneori armonia si echilibrul specific naturii sunt distruse de prezenta omului ca in "Puiul" sau "Privighetoarea".
Tema povestirii "Puiul" este curiozitatea, naivitatea, neastamparul copilariei, iar ideea subliniata de autor este necesitatea intelegerii si folosirii experientei de viata a parintilor, precum si respectarea sfaturilor acestora , idee cuprinsa in motto-ul "Sandi, sa asculti pe mamica!".La inceput, viata prepelitei si a puilor sai se desfasoara armonios, iar autorul utilizeaza gratiosul, miniaturalul si interjectiile onomatopeice cu scopul de a ne introduce in acel minuscul univers. "Prepelita prindea cate o furnica, ori cate o lacusta, le-o firimitea in bucatele mici, si ei pic!pic!pic! cu cioculetele lor, o mancau numaidecat." Chemarea mamei, cea ascultata de puisori, era "pitpalac".

Timpul trece, iar puiul cel mare, din dorinta de a iesi in evidenta si de a cunoaste totul cat mai repede cu putinta, ignora povata mamei de a sta ascuns si este prins la inceput de catre un secerator, care insa il elibereaza. Continuand sa nu tina seama de cuvintele prepelitei, puiul cel mare sfarseste prin a fi impuscat de catre un vanator intr-o aripa.
Viata familiei incepe astfel sa fie zbuciumata. Prepelita isi continua exercitiile zilnice de zbor cu puii cei sanatosi, in timp ce inima ei se zbate dureros pentru gasirea unei solutii.

"In inima bietei prepelite era o lupta sfasietoare. Ar fi vrut sa se rupa in doua : jumatate sa plece cu puii sanatosi, care sufereau de frigul toamnei inaintate, iar jumatate sa ramaie cu puiul shilod, care se agata cu disperare."
O suflare dusmanoasa a crivatului ce se porneste fara veste intr-una din zile, o determina sa ia o hotarare rapida. "Decat sa-i moara toti puii, mai bine numai unul - si fara sa se uite inapoi, ca sa nu-i slabeasca hotararea, a zburat cu puii zdraveni, in timp ce al ranit striga cu deznadejde:

- Nu ma lasati! Nu ma lasati!"
Aceasta intensitate a trairilor are puternice valente educative pentru cei mici, iar exemplele alegorice sunt ilustrative.
Naratiunea are un singur plan al desfasurarii faptelor, dar acesta este determinat de succesiunea anotimpurilor pe durata unui an, surprinzandu-se in acelasi timp si anumite elemente specifice. Drama unei prepelite si a puiului sau este prezentata de catre autor pe fundalul general al succesiunii anotimpurilor, refacand un ciclu de viata : nastere, crestere, maturizare si moarte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.