Punctul de vedere al Institutului National al Magistraturii referitor la modificarea regulamentuluide admitere

Trimis la data: 2014-01-27 Materia: Economie Nivel: Liceu Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 22kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Consiliul Superior al Magistraturii (in continuare, CSM), in sedinta din 15 iunie 2006, a luat in discutie propunerile Institutului National al Magistraturii (in continuare, INM) de modificare a Regulamentului de admitere la INM. O parte dintre modificarile propuse de INM au fost acceptate, o parte au fost respinse. In sfarsit, au fost aduse modificari suplimentare, la cererea unora dintre membrii CSM.
Toate aceste modificari au fost discutate in sedinta Consiliului INM din 20 iunie 2006. Institutul National al Magistraturii a solicitat punerea in discutia CSM, in sedinta din 29 iunie 2006, a punctului de vedere al Consiliului INM si a solicitat reexaminarea a doua dintre hotararile adoptate de CSM in legatura cu examenul de admitere la INM, si anume:

Cel mai important argument avansat in sustinerea renuntarii la aceasta proba este legat de inexistenta unei pregatiri a absolventilor facultatilor de drept care sa le permita sa rezolve cazuri practice. Cu alte cuvinte, intrucat, in timpul celor 4 ani de facultate, studentii nu sunt obisnuiti cu rezolvarea cazurilor practice, ar fi inechitabil sa se ceara acest lucru la examenul de admitere.
In opinia Consiliului INM acest argument este in acelasi timp fals si gresit.

Argumentul este fals deoarece, astfel cum rezulta din raspunsurile primite de la principalele facultati de drept din tara [1], studiul dreptului este facut, de-a lungul celor 4 ani de facultate, inclusiv printr-o abordare practica, intr-o proportie semnificativa. Astfel, cele 4 discipline fundamentale sunt studiate prin intermediul cursurilor si al seminarilor, acestea din urma presupunand o abordare practica, prin studiul spetelor si al cazurilor practice. In plus, in fiecare din principalele facultati de drept au fost realizate culegeri de spete si cazuri practice tocmai pentru eficientizarea pregatirii practice a absolventilor facultatilor de drept (anexa nr. 1 la prezentul document).

Argumentul este insa si gresit, deoarece, chiar presupunand ca pregatirea universitara nu ar include dezvoltarea abilitatilor practice, de interpretare si aplicare a dreptului (in ciuda probelor contrarii transmise de facultati), excluderea de la examenul de admitere la INM a probei care testeaza in mod direct aceste abilitati nu ar conduce decat la inchiderea unui cerc vicios.

Argumentul are la baza o confuzie fundamentala. Invatamantul universitar trebuie sa se adapteze astfel incat sa faca fata cerintelor pietei juridice si nu invers. Or, pentru profesia de magistrat sunt mult mai relevante capacitatea de interpretare si aplicare a dreptului si abilitatea de a utiliza rationamentele juridice in rezolvarea unor cazuri practice decat acumularea mecanica de informatie juridica. Aceasta cu atat mai mult intr-o perioada de inflatie legislativa precum cea pe care o traversam, cand abilitatea magistratului confruntat cu o situatie de fapt de a alege faptele relevante, de a identifica dreptul aplicabil la acestea, de a interpreta si aplica normele de drept astfel identificate devine vitala.

Un alt argument invocat in favoarea renuntarii la proba constand in rezolvarea unor cazuri practice este legat de problemele intervenite la examenul de admitere la INM din 2005: construirea spetei fictive in jurul unei probleme de drept controversate si diferentele mari de notare intre comisii determinate de natura controversata a subiectului de examen.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.