Punerea problemei in legislatia romaneasca actuala

Trimis la data: 2010-04-27
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.00 / 10
Downloads: 34
Autor: Mirela Anghel
Dimensiune: 11kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Constitutia Romaniei din 1991 in spiritul constitutionalismului acestui sfarsit de secol opereaza cu notiunea de autoritate publica prin care intelege sa evoce, in primul rand organe de stat, respectiv organe ale administratiei locale, realizata pe baza principiului autonomiei locale.
"Parlamentul" este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii, fiind in consonanta cu articolul 2 care stabileste principiul exercitarii de catre poporul roman a suveranitatii nationale prin organele sale reprezentative si prin referendum.

Notiunea de autoritate publica sau pluralul - autoritatile publice - sunt utilizate si pentru a evoca agentii ori functionarii publici care intra in contact direct si nemijlocit cu cetateanul aparandu-i sau dupa caz incalcandu-i un drept fundamental dar sensul principal al sintagmei "autoritate publica" este de organ public, deci colectiv organizat de oameni care exercita prerogative de putere publica, fie intr-o activitate statala, fie intr-o activitate din administratia locala autonoma.

Identificarea notiunii de autoritate publica cu notiunea de organ public rezulta si din articolul 110 in care se mentioneaza ca "Guvernul si celelalte organe ale administratiei publice, in cadrul controlului parlamentar al activitatii lor sunt obligate sa prezinte informatiile si documentele cerute de Camera Deputatilor, de Senat sau de comisiile parlamentare prin intermediul presedintilor acestora". In optica legiuitorului constituant roman din 1991 Guvernul este un organ al administratiei publice si ca orice organ al administratiei publice are obligatia de a prezenta informari Parlamentului, fiind supus controlului parlamentar.

Referitor la structura administrativa externa, observam interrelatiile dintre administratia publica de stat si administratia locala, inclusiv tutela administrativa. Astfel legiuitorul constituant face vorbire despre : ministere, autoritati administrative autonome, alte organe de specialitate, consiliul local, primar, consiliul judetean, prefect, servicii publice descentralizate ale ministerelor si ale celorlalte organe centrale, fiind tot atatea categorii principale de organe ale administratiei publice.

Sfera organelor administratiei publice nu se poate opri la cele de mai sus pentru simplu motiv ca tocmai realizarea prerogativelor constitutionale ale unora din acestea conduce la formarea de noi organe, fie sub forma de institutie bugetara fie sub forma de regie ori societate comerciala.

Astfel dezvoltand textele cu valoare de principiu ale Constitutiei, Legea Administratiei Publice Locale Numarul 69-1991 republicata , in articolul 21 litera h, stabilea atributia consiliului local de a "infiinta institutii si agenti economici de interes local", care se regaseste si in articolul 59 litera m la consiliul judetean.In plus, consiliul local, de la inceput a avut si dreptul de a infiinta institutii de binefacere de interes local (articolul 21 litera t). Ambele atributii sunt mentionate in versiunea din 1996 a legii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.