Puterea parinteasca - drept roman

Trimis la data: 2014-03-24 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: ola_aura Dimensiune: 29kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Puterea lui pater familias asupra descendentilor este desemnata prin sintagma "patria potestas" si se exercita asupra fiilor, fiicelor si nepotilor din fii, nu si asupra nepotilor din fiice, pentru ca acestia se aflau sub puterea tatalui lor.
La origine, patria potestas a avut doua caractere definitorii:
- caracterul perpetuu;
- caracterul nelimitat (absolut).
In virtutea caracterului perpetuu, patria potestas se exercita pana in momentul mortii lui pater familias.
Potrivit caracterului nelimitat, pater familias putea sa exercite o putere nelimitata asupra persoanelor si bunurilor.

Rudenia de sange in linie directa era piedica la infinit. Rudenia de sange in linie colaterala era piedica la casatorie numai pana la gradul patru.Alianta in linie colaterala nu constituia piedica la casatorie. Deci, barbatul se putea casatori dupa decesul sotiei cu sora acesteia. In schimb, alianta in linie directa a fost piedica la casatorie. Spre exemplu, barbatul nu se putea casatori cu fiica dintr-o alta casatorie a fostei sotii.

Conditia sociala. Pana in vremea lui August, au fost interzise casatoriile dintre ingenui si dezrobiti.Consimtamantul. In dreptul vechi, daca viitorii soti erau persoane sui iuris, se cerea consimtamantul lor. Pentru femei, chiar daca erau persoane sui iuris, era necesar si consimtamantul tutorelui, deoarece femeile sui iuris se aflau sub tutela agnatilor. Daca insa viitorii soti erau persoane alieni iuris, in epoca veche, nu li se cerea consimtamantul, fiind necesar consimtamantul celor doi pater familias.
Dar, in dreptul clasic, se cerea si consimtamantul viitorilor soti, chiar daca erau persoane alieni iuris.

Varsta a constituit un motiv de controversa intre sabinieni si proculieni, pentru ca, in dreptul postclasic, Justinian sa stabileasca faptul ca barbatii se puteau casatori la 14 ani, iar fetele la 12 ani.Efectele casatoriei sunt diferite la casatoria cu manus, fata de casatoria fara manus.In cazul casatoriei cu manus, sotia trecea sub puterea barbatului, fiind considerata fiica a acestuia. Femeia casatorita era socotita sora fiicei sale. Avand calitatea de fiica, femeia casatorita cu manus venea la mostenirea sotului impreuna cu copiii ei, pentru ca era agnata cubarbatul ei.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.