Puterea parinteasca, stabilirea si incetarea puterii parintesti in Dreptul Privat Roman

Trimis la data: 2020-07-14 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: nicolaevici Dimensiune: 22kb Voturi: Tipul fisierelor: docx Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cuprins
Introducere
Statutus familiae - familia romana
Izvoarele puterii parintesti
Persoanele asupra carora se exercita puterea parinteasca
Efectele puterii parintesti
Limitele puterii parintesti fata de persoanele aflate in subordine
Limitele puterii parintesti cu privire la bunuri
Slabirea puterii parintesti
Stingerea puterii parintesti
Concluzii
Bibliografie

Introducere
Patria potestas reprezenta puterea pe care pater familias o exercita asupra descendentilor sai agnatici indiferent ca erau erau nascuti in familie sau proveneau dintr-o adoptie.
Se aflau sub patria potestas atat fetele cat si baietii pana la a doua sau chiar a treia generatie desemnati cu totii prin expresia filii familiae. Patria potestas, ca legatura juridica intre pater familias si copii, conferea acestuia puteri extraordinare. In principiu nelimitata, aceasta putere a inceput sa fie ingradita pe masura ce viziunea asupra familiei romane s-a schimbat iar raporturile rigide de putere au fost inlocuite prin sentimente de afectiune si ideea de sprijin reciproc.

Copiii dobandeau din momentul nasterii lor personalitate juridica diferentiata dupa cum erau baieti sau fete. Capacitatea de folosinta a baietilor cuprindea atat o capacitate extrapatrimoniala cat si una patrimoniala. Fiindca singurul titular al patrimoniului familial era pater familias, fiii de familie nu aveau capacitate patrimoniala (de exercitiu).
Ei nu puteau dobandi nimic pentru sine si nu se puteau infatisa in fata instantei. Tot ceea ce dobandeau, achizitionau in numele si pentru pater familias. In aceste conditii, situatia lor era asemanatoare cu a unui sclav.
La fel ca si acesta, ei nu puteau face decat mai buna situatia patrimoniala a lui pater familias. Pe masura ce viata comerciala s-a dezvoltat, fiii de familie se puteau obliga in numele sefului lor de familie.
Puterea parinteasca izvora, fie ca urmare a nasterii de copii in cadrul casatoriei, fie dintr-un act juridic ulterior nasterii copilului: adoptie, adrogatie sau legitimare. Puterea parinteasca se stingea prin moartea naturala sau civila a lui pater familias ori a fiului sau. Pe de alta parte, patria potestas se putea stinge ca urmare a unei serii de acte juridice ce vizau fie persoana lui pater familias, fie persoana copilului.

Statutus familiae - familia romana
Institutia familiei este rezultatul unui proces istoric, al unui progres continuu. Familia si relatiile de familie au evoluat in cadrul general aldezvoltarii societatii omenesti, inclusiv a dreptului.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.