Puterile romanului

Trimis la data: 2010-03-16
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 79
Nota: 9.47 / 10
Downloads: 0
Autor: Draghici Costin
Dimensiune: 122kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Palinodia romanului afuterile romanului studiaza repercusiunile romanului in materia sociala sau, daca preferati, in psihologia colectiva, consi-derandu-l in afara eventualei sale valori literare, de unde si locul acordat romanului-foileton si celui politist si, deopotriva, grija de-a arata ca, daca oglindeste societatea, romanul infatiseaza o imagine activa a acesteia, care o ataca, cum se spune despre un acid.
mult chiar decat ea, scena, ecranul, televiziunea autorizeaza. Orice naratiune, orice spectacol transfigureaza un asasin mizerabil intr-un razbunator prestigios. Ele ii pot da celui sovaielnic ceea ce ii lipseste ca sa indrazneasca sa treaca la fapte. Daca nu ii ofera o constiinta impacata, atunci ii fagaduiesc macar aureola ce il insoteste pe cel indraznet, care a sfidat in mod deliberat opinia publica sau puterea, fapt prin care se inrudeste deja cu eroul fie mitic, fie romanesc.

in al doilea rand, incerc sa arat ca romanul este un gen tardiv, cel mai recent in orice literatura, ca este prin natura sa eliberat de orice regula, ca deriva fara intermediar din basmul popular si ca nu se dezvolta cu adevarat decat o data cu decadenta prozodiei, cu toate ca a putut, inca dinaintea aparitiei tiparului, sa recurga si el la versificatie pentru a capta memoria. Romanul este naraAZtiune pura, libertate absoluta, si nu a trebuit sa se debaraseze niciodata de vreo constrangere retorica sau de vreo legislatie specifica.

De unde, in schimb, locul secundar, daca nu dispretuit, pe care a fost mentinut vreme indelungata in domeniul literelor, in comparatie cu genurile cu reputatie nobila: poezia, tragedia sau tratatul filozofic.
Mi-a mai venit si o a treia idee, destul de nechibzuita de data aceasta, si anume ca romanul nu era deloc necesar si ca nu era nici macar intotdeauna posibil, si ca va veni o vreme, pe care o cred apropiata, cand va disparea.

Imi spuneam ca genul, care este tributar unei situatii sociale date, nu ar putea supravietui cand aceasta ar fi fost transformata.
Studiul a aparut in urma cu aproximativ treizeci de ani. Romanul nu a disparut, ci, dimpotriva, au aparut noi modele romanesti. Rusinat si incurcat, am refuzat orice reeditare a unei teorii pe care faptele o dezmintisera intr-un chip atat de vadit.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.