RECIDIVA

Trimis la data: 2003-06-15 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 1293
Autor: Marius Dobre Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Recidiva.Art. 37 din Codul penal român prevede:
"Recidiva exista în urmatoarele cazuri:
a) când dupa ramânerea definitiva a unei hotarâri de condamnare la
pedeapsa închisorii mai mari de 6 luni, cel condamnat savârseste din
nou o infractiune cu intentie, înainte de începerea executarii
pedepsei, în timpul executarii acesteia sau în stare de evadare, iar
pedeapsa prevazuta de lege pentru a doua infractiune este închisoarea
mai mare de un an;

Pornind de la reglementările în vigoare recidiva poate fi definită ca o formă a pluralităţii de infracţiuni care există când după o condamnare definitivă la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau la pedeapsa închisorii mai mare de 6 luni ori după cel puţin trei condamnări la pedeapsa închisorii de până la 6 luni, neexecutate sau în cazul în care condamnarea vizează pedeapsa închisorii chiar după executarea acesteia, condamnatul săvârşeşte din nou o infracţiune cu intenţie (într-un anumit timp determinat), pentru care legea prevede pedeapsa detenţiunii pe viaţă ori pedeapsa închisorii mai mare de un an.

Termenii recidivei.
Prin termeni ai recidivei se înţeleg, în general, elementele constitutive ale stării de recidivă (structura recidivei) şi care au un rol important în reglementarea juridică a recidivei. Aceste elemente sunt:
* o condamnare definitivă la pedeapsa închisorii de o anumită durată (peste 6 luni sau 3 condamnări de până la 6 luni) precum şi detenţiunea pe viaţă;
* săvârşirea din nou a unei infracţiuni intenţionate de o anumită gravitate după o condamnare definitivă.

Condiţii de existenţă ale recidivei.
Din normele penale în vigoare rezultă următoarele condiţii generale necesare pentru a se realiza starea de recidivă:
A. Existenţa unei condamnări definitive. Hotărârea de condamnare trebuie să aibă caracter definitiv şi să privească pedeapsa închisorii mai mare de 6 luni sau cel puţin trei condamnări până la 6 luni sau de 6 luni, pronunţate pentru infracţiuni intenţionate, precum şi condamnarea la pedeapsa detenţiunii pe viaţă.

Condamnarea trebuie să privească o faptă intenţionată, dar poate să aibă ca obiect şi o faptă praeterintenţionată, ea poate fi pronunţată pentru o faptă consumată sau o tentativă pedepsibilă ori pentru una din formele de participaţie prevăzute de lege (coautor, instigare, complicitate).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.