Rabotarea si mortezarea

Trimis la data: 2015-09-01
Materia: Diverse
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.70 / 10
Downloads: 0
Autor: Oana_B
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Rabotarea si mortezarea este procesul de prelucrare prin aschiere la care miscarea principala este rectilinie, executata in planorizontal . In functie de masina - unealta pe care se realizeaza prelucrarea , miscarea principala si cea de avans pot fi executate de catre cutitul de rabotat sau de catre piesa pe masa masinii:
- la prelucrarea pe rabotare cu cap mobil , scula executa miscarea principala, iar semifabricatul miscarea de avans
In cazul mortezarii miscarea principala , rectilinie alternativa , se executa in plan vertical de catre scula , iar miscarea de avans de catre semifabricatul prins pe masa miscarii
Atat in procesul de rabotare cat si in cal de mortezare exista o cursa activa si o cursa de gol . In timpul cursei inactive scula are timp sa se raceasca , motiv pentru care , la cele doua procedee lichidele de racire se utilizeaza doar in cazuri speciale.
Pentru ambele procedee , la capatul cursei de gol se realizeaza avansul intermitent de generare iar dupa o traiectorie completa , o noua adancime de aschiere se poate obtine prin indexarea avansului vertical executat de scula .

Deoarece , atat pentru cazul masinilor de rabotat cat si a celor de mortezat , viteza miscarii principale este variabila , fiind maxima la mislocul cursei si egala cu capetele acesteia ,prelucrarea cu o viteza maxima la mislocul cursei si egala cu zero la capetele acesteia , prelucrarea cu o viteza apropiata de cea econimica este posibila numai pe o anumita portiune din cursa de-o parte si de alta a centrului acesteia .Acest lucru , precum si existenta cursei de gol , determina ca prelucrarile prin rabotar si mortezare sa fie caracterizate de o productivitate relativ scazuta , motiv pentru care se folosesc , in general in productia individuala sau de serie mica .

Prin rabotare se pot prelucra suprafete plane ( orizintale , verticale sau inclinate) , precum si suprafete profilate . Rabotarea se utilizeaza in special la prelucrarea suprafetelor inguste si lungi ( ghidaje , canale , marginile tablelor ) unde lipsa de productivitate a procedeului este atenuata de specificul dimensional al pieselor .
- prelucraerea suprafetelor plane orizontale se executa cu cutite normale de rabotat . La finisarea cu cutitul drept se lucreaza cu adancime de aschere de 0,5...........2mm si avans de 0,1 .......0,3 mm/ c.d iar la finisarea cu cutite late cotite adancimile de aschiere sunt de 0,5 ....1mm, iar avansurile de
5.........15 mm/cd .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.