Radasca

Trimis la data: 2013-12-08
Materia: Biologie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 0
Autor: Emy
Dimensiune: 21kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Caracterizarea imago: Corpul e alungit, masiv, negru cu luciu mat, mandibulele si elitrele masculilor sunt brune-castanii. Antenele sunt destul de lungi, maciuca lor fiind formata din 4 articole. Dimorfismul sexual este bine pronuntat la aceasta specie. Masculul are capul masiv si mandibulele sub forma unor coarne ramificate, foarte mari; culoarea elitrelor este bruna-castanie; lungimea corpului variaza in limita 25-75 mm. La exemplare mari, lungimea coarnelor poate atinge aproape jumatate din lungimea totala a gindacului, care este 25 - 75 mm. Femela are capul si mandibulele potrivite ca marime, iar culoarea elitrelor este neagra; lungimea corpului este 25-50 mm.
Habitat: Populeaza padurile batrane cu esente foioase, preferand in special padurile de cvercinee, dar poate fi intalnita si in zonele de silvostepa si stepa. Deseori adultii zboara in gradini si parcuri.Biologie si ecologie: Ciclul reproductiv dureaza 5-6 ani, in functie de factorii climatici. Larva se dezvolta in lemnul putrezit al diferitor esente cu frunze cazatoare (stejar, mesteacan, frasin, etc.), hranindu-se cu acesta.

Gandacii tineri apar toamna, insa nu parasesc camera larvara pana in primavara urmatoare. In decursul zilei adultii pot fi observati pe trunchiurile stejarilor si altor arbori, hranindu-se cu scurgerile acestora. Zboara in amurg in decursul perioadei mai-iulie.

Areal: Specia este raspandita in Europa, Asia Mijlocie, Crimeea, Caucaz, Africa de Nord.Masuri de protectie si conservare: Conservarea si protejarea biotopilor caracteristici (padurile batrane de cvercinee); interzicerea colectarii speciei de catre colectionarii amatori; protejarea arborilor batrani din padurile de foioase.Specia este inclusa in anexele Conventiei de la Berna ca specie rara si amenintata cu disparitia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.