Radiatiile electromagnetice

Trimis la data: 2002-11-05 Materia: Fizica Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 14892
Autor: Catalina Moneanu Dimensiune: 7kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
După proprietâţile pe care le au radiaţiile emise de substanţele naturale ,sunt de trei tipuri : alfa,beta, şi gama, denumite altfel dupa primele trei litere din alfabetul grec. a) Radiaţia alfa are putere de pătrundere foarte mică ,fiind formată din particule cu sarcină pozitivă şi masă ;experienţele efectuate de Rutherford au arătat că particulele alfa sunt nuclee de heliu.Radiaţiile alfa sunt formate din grupuri de particule cu energii bine determinate .

RADIATII ELECTROMAGNETICE
După proprietâţile pe care le au radiaţiile emise de substanţele naturale ,sunt de trei tipuri : alfa,beta, şi gama, denumite altfel dupa primele trei litere din alfabetul grec.

a) Radiaţia alfa are putere de pătrundere foarte mică ,fiind formată din particule cu sarcină pozitivă şi masă ;experienţele efectuate de Rutherford au arătat că particulele alfa sunt nuclee de heliu.Radiaţiile alfa sunt formate din grupuri de particule cu energii bine determinate .

b)Radiaţia beta are putere de pătrundere mai mare decât radiaţiile alfa. El sunt formate din electroni sau pozitroni . Radiaţiile beta sunt emise cu toate energiile posibile cuprinse într-un interval larg ; zicem că spectrul energetic al radiaţiilor beta este un spectru continuu. Radiaţiile beta au un spectru discret nu sunt emise de nucleu ci provin din învelişul de electroni care înconjoară nucleul.

c)Radiaţia gama are cea mai mare putere de pătrundere şi nu este deviată de câmpuri electrice sau magnetice.Această radiaţie este de natură electromagnetică şi are lungimea de undă foarte mică.De regulă ,radiaţia gama însoţeşte radiaţia alfa şi beta.

Radioactivitatea naturală se întâlneşte mai ales la elementele de la sfârşitul tabloului periodic.Există doar câteva elemente cu masă atomică mijlocie care emit radiaţii(40K ,82Rb ,152Sm ,176Lu ,187Re ) ;toate acestea emit radiaţii beta , excepţie făcând samariul care emite radiaţii alfa.

Radiaţiile electromagnetice interacţionează cu substanţa pierzând energia prin numeroase procese. Dintre toate acestea doar trei sunt mai importante din punctul de vedere al pierderii de energie de către un fascicol. Aceste procese sunt :efectul fotoelectric ,efectul Compton şi procesul formării de perechi.

Reactorul nuclear este instalaţia complexă în care se realizează reacţia de fisiune în lanţ controlată . El este alcătuit din :zona activă, protecţie biologică ,schimbătorul de căldură , aparatura de măsură şi control.Zona activă este partea pincipală a reactorului în care se realizează reacţia de fisiune în lanţ şi există dispozitivele de bază ce permit controlul şi reglarea acesteia.

Protecţia biologică reprezintă ansamblul de mijloace utilizate pentru reducerea până la nivel nepericulos a radiaţiilor emise în zona activă de materialele structurale şi agentul de răcire , de către însuşi materialul fisionabil, care prin puternica iradiere din zona activă pot deveni şi ele radioactive şi mai ales de produsele de fisiune , care sunt puternic radioactive , cât şi de reducerea numărului de neutroni ce se “scurg “în afara zonei active.

În realizarea acestei protecţii se au în vedere următoarele aspecte :protecţia directă a personalului împotriva radiaţiilor emise de reactor şi împotriva izotopilor radioactivi ce se formează în el ;
protecţia împotriva infectării atmosferei şi a terenurilor înconjurătoare cu substanţe radioactive ;protecţia faţă de radioactvitatea „deşeurilor” rezultate , tratarea şi depozitarea acestora .

Această protecţie se realizează prin înconjurarea
zonei active cu un perete gros de beton greu şi oţel sau fontă .Schimbătorul de căldură realizează preluarea căldurii degajate în zona activă şi transferarea ei în exteriorul reactorului.

Sistemul de reglaj şi control are mai multe destinaţii . Sistemul de reglaj trebuie să asigure modalitatea de pornire şi oprire a reactorului şi să stabilească nivelul de putere calorică dorit . Sistemul de control are menirea de a măsura în permanenţă nivelul reacţiei de fisiune şi a declanşa oprirea reactorului în caz de avarie precum ţi de a măsura şi avertiza la creşterea nivelului de radiaţii în diferite puncte din jurul reactorului , a sistemului de răcire , a schimbătorului de căldură etc , în vederea menţinerii în limittele admise.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.