Radioactivitate

Trimis la data: 2005-05-16 Materia: Fizica Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 14987
Autor: Vasilescu Mihai Dimensiune: 22kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Radioactivitatea este o proprietate a nucleelor atomice de a se dezintegra spontan prin emisia unor radiaţii alfa, beta, gama. Unele nuclee emit spontan din interiorul lor particule sau radiatii care exista sau apar în procesele care se petrec acolo. Prin urmare, asemenea nuclee sunt instabile ,sau radioactive.

Radioactivitatea este o proprietate a nucleelor atomice de a se dezintegra spontan prin emisia unor radiaţii alfa, beta, gama. Unele nuclee emit spontan din interiorul lor particule sau radiatii care exista sau apar în procesele care se petrec acolo. Prin urmare, asemenea nuclee sunt instabile ,sau radioactive.

În urma experimentelor s-a stabilit că masa atomului şi toată sarcina pozitivă este concentrată într-un volum mic in centrul atomului, zonă numită nucleu atomic(alcatuit din protoni si neutroni). În jurul nucleului gravitează un număr de electroni care compensează sarcina pozitivă a nucleului.

Fenomenul radioactivitatii, desi spontan ,nu se petrece în afara timpului : exista o durata de viata, numita viata medie, a nucleelor unui element,dupa care numarul nucleelor ramase nedezintegrate se reduce.

Radiaţia alfa. Cercetările experimentale au arătat că radiaţiile alfa sunt constituite din particule încărcate pozitiv care s-au dovedit a fi nuclee de He în mişcare rapidă, având o viteză enorma,de aproximativ 20.

Radiatia Alfa
Radiaţia gama. Aceste radiaţii nu sunt influenţate de câmpul electric sau magnetic. Ele sunt de natură electromagnetică şi pot suferi fenomene de reflexie refracţie, difracţie şi interferenţă.

Radiatia Gamma
Radiaţia beta. Mai mult de jumătate dintre nuclizii radioactivi naturali posedă activitate beta. Radiaţia beta este formată din electroni sau pozitroni care se deplasează cu viteze foarte mari fiind numită şi radiaţii respectiv .

Radiatia Beta
Surse de poluare radioactive
Sursele radioactivitate sunt grupate in surse naturale si surse artificiale.
a) Principalele surse artificiale de poluare radioactivă sunt următoarele:
1) Accidentele şi deşeurile de la reactoarele nucleare;
2) Experienţele şi accidentele cu arme nucleare;
3) Tratamentele medicale ce utilizează radiaţii sau radionuclizi;
4) diferite activităţi profesionale.

1)Reactorii nucleari au fost folosiţi pentru producerea energiei încă din anii '50. Există, practic, două tipuri de reactori : reactori termici şi reactori rapizi. În reactorii termici frecvent utilizaţi - se fo1oseşte uraniu si uniniu. Când un neutron termic pătrunde intr-un nucleu de uraniuse produce fisiunea acestuia din urma cu o mare eliberare de energie, de alţi neutroni 5i de radiaţii 7. Neutronii rezultaţi din fisiune sunt rapizi si nu sunt tot atât de capabili de a produce noi fisiuni.

Din acest motiv, neutronii emişi în urma fisiunii uraniului sunt încetiniţi, făcându-i să semnat Ia Moscova tratatul de interzicere a experienţelor cu arma nucleară, cu excepţia celor subterane, marile puteri an efectuat circa 510 teste nucleare în atmosferă: circa 300 S.U.A., 180 fosta URSS, 25 Marea Britanie şi 4 Franţa. Până în anii 1985, Franţa şi China, singurele nesemnatare ale tratatului, au mai explodat in atmosfera 40 si respectiv 25 bombe nucleare.

Energia eliberată în testele efectuate pana in 1963 a fost de câteva ori mai mare decât a tuturor explozivilor folosiţi în al doilea război mondial, sau a 20-a parte din puterea explozivă nucleară acumulată în arsenalele americane şi sovietice in 1981 (exprimată în combustibil exploziv convenţional aceasta putere a fost de 600 megatone).

In acelaşi timp, aproximativ 10 t plutoniu ,,neexplodat" s-a vaporizat si dispersat in atmosfera.Exploziile nucleare sovietice, deşi mai puţine, au avut o putere dubla fata de cele americane (450 megatone fata de 150), cea mai teribilă bomba sovietică fund de aproximativ 4 000 de ori mai puternică decât ,,Little boy", folosită împotriva Japoniei.

După 1963, testele cu arme nucleare an continuat in subteran. Din 1963 până în 1980, Statele Unite au mai efectuat cam 400 teste subterane cu bombe atomice, iar fosta Uniune Sovietică 300, dar cu o putere explozivă mult mai mare.
La nivelul anului 1963 se apreciază că radionuclizii, proveniţi de la testele cu arme nucleare, au produs o iradiere suplimentară anuală de 430 mSv pe individ, în aproape întreaga emisferă nordica (majoritatea exploziilor au fost efectuate în această emisferă). După acest an, valoarea iradierii suplimentare a scăzut substanţial, până la momentul Cernobâl.

3) În clinici şi spitale radiaţiile sunt folosite:
- la radiografii;
- in scop terapeutic;
- în scopuri de investigaţie.

4) Radiaţia artificiala este folosita in multe ramuri ale activităţii omeneşti. De exemplu, în industrie este folosita pentru controlul proceselor şi a calităţii produselor, iar in scop de studiu, este folosita in institute de cercetare şi învăţământ superior.

Tot aici trebuie inclusa şi activitatea medicilor sau a personalului sanitar care lucrează cu radiaţii. La acestea trebuie adăugate dozele pe care le primeşte omul Si de la ceasurile luminate cu substanţe radioactive sau de la televizoare (televizoarele moderne sunt bine ecranate).
Se apreciază ca din activităţi profesionale doza colectiva (produsul dintre echivalentul dozei efectiv 5i nr. persoanelor care au activităţi profesionale legate de radiata) in Marea Britanie, de exemplu, este de circa 450 Sv/om şi an.

b)Problema radiaţiilor nu este numai o consecinţa a progresului tehnic-ştiinţific al omului modern. Radiaţia a existat întotdeauna in natura. După opinia unor oameni de ştiinţă, radiaţia cosmica a avut o mare importanţă in evoluţia vieţii pe Pământ. Astfel, apariţia reptilelor gigantice precum 5i evoluţia ulterioară a speciilor animale Si vegetale este pusa, de mulţi cercetători, sub semnul influentei exercitate de radiaţia cosmica primita de pământ, din univers.

Practic, exista doua componente ale iradierii naturale: o componenta cosmica 5i una telurica.Originea radiaţiei cosmice este încă neclara. Unii specialişti sunt de părere ca ar veni din galaxia noastră, a1şi ca ar veni din afara ci. Soarele contribuie mai ales in perioadele de erupţii solare.

Radiaţia cosmica pătrunde in cantitate mai mare pe Ia poli decât pe la ecuator. De asemene, oamenii şi animalele care trăiesc in munţi, la mari altitudini, sunt mai expuşi la acest tip de radiaţie decât cei aflaţi Ia nivelul mani.
Radiaţia telurica provine din faptul ca toate materialele din scoarţa pământului sunt radioactive. Se crede ca mişcările scoarţei sunt cauzate 5i de radioactivitatea naturala. Cele mai răspândite elemente radioactive din sol şi roci sunt: uraniul, toriul şi potasiul-40.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.