Radu Ionescu - critic de arta

Trimis la data: 2010-10-16
Materia: Arte plastice
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.31 / 10
Downloads: 21
Autor: Alice Marga
Dimensiune: 13kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Temele sale sunt diverse, de la universul voit caragialesc, cuprinzand scene din care nu lipseste poanta (un tablou intitulat "martorul", un soldat fascist cazut in cap in "Jos fascismul", la fel la "Mita in curte"), pana la teme istorice ca "Insurectia", "Lupta de la Jaristea", "Asediul Sarmiyegetusii" sau pana la redarea unor obiceiuri vechi romanesti".
"Acest Emil Pavelescu este o mare surpriza a artei naive romanesti de azi. Sa-l aplaudam, dar &sa-l apropiem. Arta lui are sanse atat de rara de a avea si umor."MARINA PREUTU - "Scinteia" - 15 octombrie 1976
"Imaginatia vie, fantezia, verva si umorul cu care iti compune imaginile, il recomanda ca pe unul din cei mai originali pictori naivi.

Scenele cu multe personaje pe care le creeaza, consemneaza elementele de decor prin care se defineste un cadru de desfasurare a actiunii si se cristalizeaza o atmosfera afectiva. Nu este vorba doar de rezultatul pur al observatiei, ci de exprimarea unor aprecieri, de sublinierea unor trasaturi caracteristice, predominante scenelor si personajelor pe care le reprezinta."

TUDOR OCTAVIAN - "Flacara" - 25 iulie 1978
"De la scene simple cu catevapersonaje, uimit el insusi de ceea ce reuseste sa astearna pe panza, Emil Petrescu a inceput sa adune din ce in ce mai multe personaje - fiecare un tip cu un rol bine precizat in economia tabloului."

C.R. CONSTANTINESCU - "Contemporanul" - 27 august 1982
" ...putin preocupat de temele obisnuite ale picturii de concept: peisajul si natura statica. El povesteste cu furie si surprinzatoare intuitie de pictor,cel mai adesea intamplari ale multimii, de regula ale multimii ce locuieste in cartierul sau din preajma Pietei Unirii. Pe principalele sale vederi o forfota si un neastampar cum n-am mai intalnit de la pictorii flamanzi ai pietelor si petrecerilor populare."

VALTER HRISTESCU - 16 iunie 1987
"Emil Pavelescu este un pictor de la Grant din Bucurestiul nostru iubit. Culorile si personajele tablourilor sale ne intalnesc in toate veacuriler pacii, e al visului real al lumii, e o privire..."
GEORGE STANCA - "Flacara" - 14 decembrie 1974"Emil Pavelescu... se vadeste a fi unul dintre cei mai savurosi comentatori ai mediului urban periferic de arta data, Bucurestul vechi (adica cel al copilariei lui) invie, cu o rara acuratete in maniera jovialitatii antonpanesti, pe suprafete tratate decorativ, deci acoperite cu migala lucrului de croseta. Una dintre trasaturile specifice ale picturii sale e unorul, umorul cu poanta, de unde si necesitatea citirii atente a imaginii."
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.