Rahitism si osteomalacie

Trimis la data: 2014-03-03 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Gabi anghel Dimensiune: 374kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Rahitismul si osteomalacia sunt afectiuni in care mineralizarea matricei organice a scheletului prezinta anomalii (elul 355-3). Rahitismul afecteaza scheletul in crestere; anomaliile de mineralizare afecteaza atat osul, cat si matricea cartilaginoasa a placii de crestere. Termenul de osteomalacie este rezervat adultului, la care cartilajul de crestere epifizar este inchis. Factorii care au drept rezultat rahitismul si/sau osteomalacia sunt: aportul alimentar inadecvat de tamina D, expunerea insuficienta la actiunea radiatiilor solare ultraolete avand ca rezultat geneza insuficienta a taminei D endogene, malabsorbtia intestinala a taminei D.

Pentru mineralizarea scheletului sunt necesare cantitati suficiente de calciu si fosfor la nivelul situsurilor de mineralizare. Si alti factori conditioneaza o mineralizare normala: integritatea functiilor meolice si de transport ale osteoblastelor si condrocitelor, matrice de colagen adecvata, posibil fosforilarea si alte modificari ale componentilor matriciali, concentratiile reduse ale substantelor inhibitoare ca agregatele de proteoglicani sau pirofosfatii anorganici.

Nu s-a demonstrat vreo functie specifica in procesul de mineralizare pentru proteinele matriciale necolagenice sintetizate de celulele osoase, desi ele sunt capabile sa fixeze ioni de calciu. in cartilaj, faza minerala initiala este constituita din cule extracelulare legate de membrana. Daca osteoblastul continua sa sintetizeze componente matriciale care nu pot fi mineralizate adecvat, vor aparea rahitismul si osteomalacia. Daca procesul de calcificare continua sa fie inadecvat, si sinteza de matrice organica (osteoid) se va diminua progresiv.

La nivelul tesutului osos, se va constata o crestere a suprafetelor de formare acoperite de tesut osteoid incomplet mineralizat, o crestere a volumului si grosimii osteoidului (ultima sub 12-l4 im in mod normal) si o diminuare a frontului de calcificare sau mineralizare. Aceasta poate fi surprinsa pe sectiuni osoase nedemineralizate, prin examen in lumina fluorescenta dupa marcare cu tetraciclina ingerata in prealabil, sau cu coloratii specifice. Exista o diminuare marcata a tezei de apozitie a osului mineralizat. Sunt disponibile mai multe metode de masurare a grosimii marginilor osteoide si a frontului de calcificare.

Pe sectiunile histologice colorate cu hemato-xilina-eozina zonele de tesut intens mineralizat apar olete sau albastre, iar marginile osteoide apar colorate in roz. O osteomalacie minima poate trece neobservata pe probele preparate de rutina, pentru elucidarea diagnosticului fiind necesare sectiuni fine (3-5 in), nedecalcificate, colorate de exemplu cu tricrom Goldner (ura 355-2). Rahitismul este caracterizat, de asemenea, printr-o mineralizare inadecvata a matricei cartilajelor de crestere epifizare.

Calcificarea regiunilor interstitiale ale zonelor hipertrofice este defectuoasa, grosimea cartilajului de crestere este marita, coloanele celulelor cartila-ginoase sunt dezorganizate si apare o deformare cupuliforma a epifizelor. Oasele afectate de rahitism sunt frecvent incapabile sa suporte solicitarile mecanice obisnuite si tind sa se deformeze prin curbare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.