Raport asupra studiului de caz - John Higgins

Trimis la data: 2013-10-02
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 21kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Compania farmaceutica Weaver-Yamazaki este o societate mixta americano-japoneza, condusa de Sheno Suzuka, presedinte, si Leonard Prescott,vicepresedinte si manager general. La inceput, compania a fabricat o serie limitata de produse, dar eforturile concertate ale companiilor-mama Weaver Pharmaceuticals Co. si Yamazaki Co.Ltd. au condus la satisfacerea cererii pe piata japoneza si a creat o serie de produse noi vandute cu succes pe piata americana si pe alte piete. Dupa 2 ani de activitate in cadrul acestei joint-venture, dl.Prescott aprecia pozitiv modul de functionare eficienta a companiei.
Dl.Higgins este asistent executiv al lui Prescott ,alaturi de alti doi directori japonezi. Desi si alti americani lucreaza in companie, nici unul din ei nu are responsabilitati manageriale. Relatiile de lucru cu directorii japonezi sunt in general satisfacatoare, cu exceptia unor incidente minore, iminente intr-o companie mixta.Un conflict de mai mare amploare a rezultat din obiectiile middle-managerilor de personal cu privire la noua politica a companiei referitoare la promovarea personalului dupa merit si nu dupa vechime si pregatire (doua din cele mai importante criterii de apreciere in societatea japoneza).

In aceeasi perioada, dl.Prescott a introdus un sistem annual de evaluare prin care personalul din management este evaluat de superiorii directi, aceasta constituind baza promovarii ulterioare.Dl. Higgins nu a fost de acord cu aceasta politica, intuind bine problemele ce vor aparea ulterior datorita diferentelor intre cultura americana si cea japoneza.Adept inca din tinerete al culturii japoneze, Higgins si-a insusit aproape in totalitate modul de gandire si de viata japonez. Interesul pentru limba si cultura nipona a aparut inca din perioada stagiului militar efectuat in Japonia,

iar dupa ce si-a terminat studiile in Statele Unite si s-a angajat la Weaver, s-a intors in Japonia nu doar datorita fascinatiei sale, dar si pentru a indrepta imaginea de 'ugly Americans'pe care multi din compatriotii sai o creasera aici in timpul razboiului.Aceasta sintagma are la baza reticenta culturii japoneze de a accepta un alt sistem de valori, complet diferit.Conflictul ulterior intre Higgins si Prescott are drept punct de plecare atitudinea lui Higgins fata de angajati.Astfel, adept al modului de lucru japonez, Higgins l-a reangajat pe dl. Nonogaki intr-o alta filiala a firmei, dupa ce acesta fusese concediat de dl. Prescott pe motivul incompetentei, lipsei de initiativa si incapacitatii de conducere.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.