Raportul juridic

Trimis la data: 2013-10-10
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 7.36 / 10
Downloads: 0
Autor: gaybee
Dimensiune: 28kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Conduita umana, manifestata prin actiunile sau inactiunile unei persoane fata de alte persoane fizice sau juridice, se numeste relatie sociala sau raport social. Cele mai importante relatii sociale sunt reglementate de normele juridice. Deci, raportul juridic este o relatie sociala reglementata de norma juridica. Acest lucru inseamna ca orice raport juridic este o relatie sociala, dar nu orice relatie sociala este un raport juridic,exemplu fiind :relatii politice, religioase,de prietenie, care nu sunt reglementate juridic.
Prin menirea lor, normele juridice au rol modelator asupra conduitei umane. Simplele fapte ale indivizilor fara ca acestea sa fie ocrotite legal, nu au semnificatie din punct de vedere juridic, relatiile dintre oameni devenind relatii juridice numai conditionat de reglementarea lor normativa.

Zilnic, oamenii intra in relatii unii cu altii, infaptuind raporturi juridice, fara ca de multe ori, acestia sa constientizeze acest lucru. Astfel, atunci cand fac cumparaturi, cand se deplaseaza la serviciu cu un mijloc de transport in comun, cand respecta disciplina muncii, ei sunt de fapt subiectii unor raporturi juridice de drept civil, de vanzare-cumparare, de asigurare, de dreptul muncii.Raporturile juridice sunt o treapta necesara in realizarea functiei sociale a dreptului.

Sectiunea II:
2. Premisele sau conditiile raporturilor juridice.Pentru ca un raport juridic sa se nasca si sa se desfasoare este necesar sa existe anumite premise,anumite conditii obligatorii. Acestea sunt: norma juridica, subiectele de drept si faptele juridice.Existenta concomitenta a acestor trei conditii da nastere raporturilor juridice.

Drepturile si obligatiile juridice ale subiectilor raportului juridic alcatuiesc continutul acestuia.Norma juridica poate fi definita ca fiind o regula generala si obligatore de conduita, al carui scop este acela de a asigura ordinea sociala, regula ce poate fi adusa la indeplinire pe cale statala, in caz de nevoie prin constrangere .

Norma juridica reprezinta conditia fundamentala a nasterii unui raport juridic, este cea care determina aparitia acestuia. Norma juridica nu poate fi aplicata decat in si prin raporturi juridice. Exista norme juridice a caror realizare nu implica aparitia de raporturi juridice, cum este cazul normelor prohibitive.

Acestea genereaza raporturi juridice doar atunci cand sunt incalcate prescriptiile lor. Scopul normelor prohibitive este acela de a preveni faptele ilicite, respectarea conduitei prescrise nu duce la aparitia raporturilor juridice, ci numai incalcarea lor are acest rezultat. Aceeasi situatie este intalnita si in cazul normelor constitutionale care consacra drepturi si libertati fundamentale, universale.

Respectarea normelor privitoare la libertatea de asociere, a dreptului la viata intima, familiala si privata, a libertatii de exprimare, a dreptului la informatie, la invatatura, etc. -se realizeaza fara producerea unor raporturi juridice. Raporturile juridice iau nastere atunci cand normele juridice sunt incalcate .

Sectiunea III:
3. Trasaturile raporturilor juridice si definitia acestora
Raporturile juridice formeaza o categorie aparte de relatii sociale, avand caractere proprii, specifice, comune.
Astfel, orice raport juridic are:
a) Raportul juridic are un caracter social
Indiferent de ramura de drept in care actioneaza raportul juridic, are un caracter social, in sensul ca se stabileste de fiecare data numai intre oameni. Aceste relatii sociale, din punct de vedere al subiectilor raporturilor juridice, se pot stabili intre subiecti individuali sau intre persoane juridice.
b) Raportul juridic are caracter volitional

Se refera la faptul ca, intotdeauna el este un raport de vointa. Izvoraste din vointa oamenilor exprimata prin norma de drept, in care simpla relatie sociala s-a transformat in raport juridic. Spre exemplu, incheierea unui contract de inchiriere intre proprietar si chirias, da nastere raporturilor juridice prevazute de codul civil si Legea locuintei nr.114/1996.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.