Raporturile Secretarului unitatii administrativ teritoriale cu Prefectul

Trimis la data: 2010-10-12 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 20
Autor: HORGE VASILE Dimensiune: 31kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Raporturile Secretarului unitatii administrativ teritoriale cu Prefectul
Prefectul este reprezentantul Guvernului in teritoriu, fiind garantul respectarii legii si al ordinii publice la nivel local si cel care conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din subordinea Guvernului, organizate la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale. Existenta unui reprezentant al Guvernului in teritoriu este explicata prin faptul ca autonomia locala, mai ales intr-un stat unitar, dar nu numai, nu poate fi conceputa decat in anumite limite.

Referat despre Raporturile Secretarului unitatii administrativ teritoriale cu Prefectul
Aceste limite sunt inerente, unele avand o determinare economica obiectiva, iar altele fiind determinate de considerente politice. Mai mult chiar, autonomia locala nu poate fi realizata decat intr-un stat de drept, trebuind sa existe o legatura organica intre autonomie locala si lege, intre interesele locale si interesele nationale exprimate prin lege.

Astfel se explica de ce in toate statele democratice, la nivel unitatilor administrativ teritoriale cu un grad mare de extensie se regaseste un reprezentant al statului, mai exact al executivului, care are rolul de a veghea asupra aplicarii legii de catre autoritatile administratiei publice locale. In virtutea principiilor descentralizarii si deconcentrarii administratiei publice locale, prin intermediul prefectului s-a realizat transferul unor atributii ale autoritatii centrale si a dreptului de tutela administrativa de la Guvern la reprezentantul in teritoriu al acetsuia, prefectul.

Scurt istoric al functiei de secretar al municipiului, orasului sau comunei
Functia de secretar reprezinta o institutie traditionala de o importanta aparte atat in administratia publica romaneasca, precum si in cea a altor tari, atat din Uniunea Europeana cat si din intreaga lume. Este o denumire aparuta inca din secolul IV i.Hr., printre primii care au fost numiti "secretar" a fost profesorul si invatatul Aristotel care era considerat ca un "secretar al naturii", datorita variatelor sale cunostinte enciclopedice din domeniu istoriei, retoricii, metafizicii, geografiei, stiintelor naturii s.a.

Ca functie administrativa apare tot in acea perioada in Atena anilor 430 - 460 i.Hr. pe parcursul organizarii institutiilor democratice din aceasta cetate. Este cunoscut faptul ca Atena a fost prima cetate organizata pe pricipii democratice, cu o constitutie bine fundamentata care permitea accesul oricarui cetatean la funtii importante din cetatea-stat, se asigura o rotire a celor care conduceau treburile obstei, dar erau impuse si anumite conditii de varsta, cetatenie, etc.

Principalele institutii democratice ateniene erau :
- adunarea poporului
- consiliul celor cinci sute ( numit si boule ) - organism considerat prima magistratura, care avea rolul de a pregatii decretele adunarii, hotararile acesteia,etc.,dar si aceea de a aplica deciziile acesteia, avea o functionalitate cu caracter permanent, asigurat printr-un comitet de conducere format din cate un reprezentant numit arhont. Acestia erau in numar de 9 la care se adauga un secretar.

Acesta este momentul in care apare ca functie de stat aceea de SECRETAR.
- magistratii
- justitia
Regasim aceasta functie si in alta cetate-stat si anume in Florenta anilor 1400 - 1600, cand cunoscutul carturar Machiavelli a fost angajat la a doua cancelarie, cu insarcinarea de a rezolva problemele interne ale cancelariei si in plus i se incredinteaza si functia de secretar al Celor Zece. Este de notorietate faptul ca la Florenta erau angajati in slujbe politice A©oameni invatati, patrunsi de cultura clasica, care sa stie sa scrie elegant latineste, sa compuna epistole abile si sa faca discursuri elocventeA>>

Aceasta functie se mentine pe parcursul istoriei, o regasim spre exemplu in biografia renumitului Winston Churchill - politician britanic si prim-ministru al Marii Britanii, cunoscut ca printre cei mai mari oameni de stat ai secolului 20, care la inceputul carierei a fost secretar al statului (anii 1910 - 1911) dupa care a devenit Primul Lord al Admiritatii, indeplinind in continuare alte funtii de stat culminand cu cea amintita la inceput.

Fiind considerata o functie importanta, a fost preluata si de catre partidele politice, astfel o regasim in biografia lui Stalin, care in perioada 1922 - 1953 a fost Secretar general al Partidului Comunist al U.R.S.S. - din pozitia acestei functii, care era munca de birou dar cu mari implicatii politice si social-economice, putand aduce schimbari marcante in istoria omenirii, inclusiv in tara noastra.

Regasim aceasta funtie in toate conducerile organismelor internationale, spre exemplu:
- Secretarul General al O.N.U. - functie politica cu importanta internationala, care poate fi ocuapta numai de personalitati cu o pregatire si educatie deosebite, recunoscute pe plan intenational.
Indiferent de nivelul ierarhic pe care-l ocupa in administratia centrala de stat (ex. ministru secretar de stat), in administratia la nivel judetean-secretar al judetului, sau locala secretar al orasului, comunei, aceasta functie implica o pregatire deosebita, in toate domeniile de activitate, intrucat este cel care avizeaza/contrasemneaza pentru legalitate actele emise de organele deliberative alese sau numite, trebuind sa fie la zi cu toata legislatia din fiecare domeniu de competenta a acestuia ( Consiliul Judetean , consiliile locale respectiv ale presedintelui Consiliului Judetean sau ale primarului).

Tocmai pentru a "rasplati" complexitatea muncii acestei categorii de functionari sunt tari in care salariul acestuia reprezinta baza de referinta pentru stabilirea grilei de salarizare pentru toti ceilelti angajati. Ex. - in Ungaria - retributia primarului si a celorlalti angajati este stabilita in functie de cea a secretarului.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.