Raporturile dintre Parlament si Guvern in sistemul constitutional romanesc

Trimis la data: 2014-03-22
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 2
Autor: ola_aura
Dimensiune: 46kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Din evolutia moderna a principiului separatiei puterilor in stat, se subliniaza in doctrina actuala la care ne raliem si noi, nu trebuie sa excludem si unii factori noi, cum ar fi: participarea maselor la conducere prin referendum si initiative legislative populare, restrangandu-se astfel principiul reprezentarii; institutionalizarea in Constitutie a unor autoritati noi, ca de exemplu, Avocatul Poporului; recurgerea la justitia constitutionala infaptuita de o autoritate jurisdictionala independenta; infiintarea unor organisme auxiliare ale diferitelor puteri, cum ar fi Consiliul Legislativ; controlul societatii civile, prin diverse mijloace, dar in primul rand mass-media, etc.

Referate similare:

Sistemul constitutional romanesc a consacrat un executiv bicefal compus din Presedintele Romaniei, pe de-o parte, si Guvern, avand in frunte primul-ministru, pe de alta parte1. Presedintele Romaniei face parte din puterea executiva si, in aceasta calitate, indeplineste prerogativele esentiale ale acestei puteri, avand o serie de atributii administrative, dar si unele cu caracter politic. Intr-o formulare generica, in doctrina romaneasca s-a apreciat ca toate atributiile Presedintelui Romaniei care nu privesc sarcinile de reprezentare a statului si, respectiv, de "mediere intre puterile statului, intre stat si societate" sunt atributii din sfera executivului2.

Atributiile Presedintelui in raport cu Guvernul si, implicit, cu primul-ministru,care poate fi om politic sau o personalitate neutra fata de partidele politice, sunt limitate: desemnarea candidatului la functia de prim-ministru si numirea Guvernului pe baza votului de incredere acordat de Parlament [art.85 alin.(1) si art.103 din Constitutie], revocarea si numirea unor membri ai Guvernului, in caz de vacanta a postului sau sau de remaniere guvernamentala, la propunerea prim-ministrului [art.85 alin.(2) si (3)], consultarea 1 A. Iorgovan, Tratat de drept administrativ, vol. I, ed. a 4-a, Ed. All Beck, Bucuresti, 2005, p. 69.

Pentru o alta opinie, potrivit careia Presedintele ar face parte din ambele puteri, atat legislativa cat si executiva, fiind in acelasi timp deasupra acestora, a se vedea Valentin Prisacaru, Tratat de drept administrativ roman. Parte generala, ed.a III-a revazuta si adaugita, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2002, p.5-6.2A. Iorgovan, op.cit., vol. I, 2005, p.313 Guvernului cu privire la probleme urgente si de importanta deosebita (art.86 din Constitutie) si participarea la sedintele Guvernului (art.87)3.

Intre Presedinte si Guvern, reprezentat de primul-ministru, nu exista raporturi de subordonare, ci doar de colaborare, regimul politic actual fiind caracterizat ca un regim semi-prezidential atenuat sau parlamentarizat, apropiat de un regim parlamentar clasic sau semi-parlamentar4.

Procedura de formare a Guvernului are un caracter complex, in cadrul careia intervin mai multe etape: 1. desemnarea candidatului pentru functia de prim-ministru; 2. solicitarea de catre candidatul la functia de prim-ministru a votului de incredere; 3. acordarea votului de incredere de catre Parlament si 4. numirea Guvernului prin decret al presedintelui5 finalizata prin depunerea juramantului de credinta6. Presedintele Romaniei initiaza si finalizeaza procedura de investitura a Guvernului, exercitand urmatoarele doua atributii in acest scop: desemnarea candidatului la functia de prim-ministru si numirea Guvernului pe baza votului de incredere acordat de Parlament.

Desemnarea candidatului pentru functia de prim-ministru este o atributie a Presedintelui Romaniei, reglementata la art.85 alin.(1) coroborat cu art.103 din Constitutia Romaniei, republicata. Astfel, potrivit art.85 alin.(1) din Constitutie: "Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament".

In istoria noastra recenta, desemnarea candidatului pentru functia de prim-ministru a reprezentat un moment - politic si juridic - ce nu a suscitat probleme deosebite pana in anul 2008. Dupa anul 2008 insa, in practica s-au inregistrat mai multe situatii care, individual analizate, se pot constitui in adevarate premiere in ceea ce priveste desemnarea candidatului pentru functia de prim-ministru.

Dupa cum am mentionat anterior, in cadrul procedurii de investitura a Guvernului, dupa desemnarea candidatului la functia de prim-ministru, urmeaza solicitarea de catre candidatul la functia de prim-ministru a votului de incredere, acordarea votului de incredere de catre parlament si numirea guvernului de catre seful statului27.

Potrivit art.103 alin.(2) din Constitutie, republicata: "Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a guvernului". Procedura de investitura are semnificatia formarii guvernului ca expresie a vointei celor doua autoritati publice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.