Raporturile dintre puterea politica si administratie intr-un sistem democratic - Interdependenta sau independenta

Trimis la data: 2013-05-27
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.53 / 10
Downloads: 0
Autor: nicole_tdnl
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tema aleasa este deosebit de importanta in vederea stabilirii pozitiei ocupate astazi de administratia publica in cadrul statului roman. Voi porni de la ipoteza ca sistemul administrativ se interconditioneaza si intretine raporturi privilegiate cu sistemul politic.In intreaga lume, sectorul public este supus procesului de reforma, accentul fiind pus pe cresterea performantei organizatiilor publice. Din aceasta perspectiva, infiintarea in 2002 a Institutului National de Administratie vine in intampinarea acestei nevoi de reformare a sistemului administratiei publice, ca centru de excelenta pentru formarea continua a personalului din administratia publica romaneasca.
Administratia publica reprezinta activitatea pe care statul o desfasoara in vederea asigurarii in mod permanent si continuu a unor trebuinte de interes general. Ea este strans legatade puterea executiva, una din caracteristicile sale fiind chiar aceea de corp intermediar intre puterea politica si societate.Administratia publica este totdeauna subordonata Guvernului, care ii prescrie ce trebuie sa faca, ii numeste sefii si ii furnizeaza mijloacele.

Administratia publica ca subsistem social indeplineste un rol bine definit in structura si functionarea societatii in care s-a constituit si are ca functii: executarea vointei politice, pregatirea deciziilor politice, controlul executarii deciziilor politice, planificarea si coordonarea proceselor de transformare inerente fiecarei societati si culturi.Sistemul administrativ se afla in relatii de interconditionare cu sistemul social de care este determinat si asupra caruia actioneaza.

Sistemul social cuprinde : sistemul politic, sistemul economic, cultural etc. Absenta sistemului administrativ dintre componentele sistemul social implica integrarea sa in sistemul politic, ceea ce contravine principiului separatiei puterilor in stat. Totusi aceste sisteme sunt interdependente si unele dintre ele exercita influente determinante asupra evolutiei celorlalte.

Cel mai adesea se considera chiar ca administratia publica este parte a sistemului politicsi are functia de asigurare a coeziunii sociale, dar in acelasi timp dispune de o relativa autonomie fata de sistemul politic. Pe de o parte, sistemul administrativ apare ca fiind strans legat de puterea politica care ii confera legitimitate si, astfel, actiunea sa poarta pecetea autoritatii statului. Pe de alta parte, sistemul administrativ recurge la trasaturile specifice si la competentele sale pentru a se opune fortei politice care tinde sa o controleze.

Influenta pe care sistemul politic o exercita asupra sistemului administrativ este de doua tipuri :
1) influenta ideologiilor si a sistemelor de valori (politice);
2) influenta institutiilor (politice).
Se poate afirma ca influenta sistemului de valori politice asupra sistemului administrativ este evidentiata prin fidelitate fata de regimul politic, cerinta care se presupune respectata de toti functionarii publici, indiferent de postul ocupat.

Cel de-al doilea tip de influenta decurge din actiunea institutiilor politice. Tipul relatiilor de putere si conditiile de lupta politica influenteaza administratia si explica variantele posibile de organizare ale acesteia, in cadrul aceluiasi sistem politic. In acest sens, se constata ca situatia administratiei publice in interiorul sistemului politic depinde de: regimul constitutional, structura statului, sistemul de partid.

Se considera ca institutiile administratiei publice locale trebuie sa ofere servicii de calitate cetatenilor, nu sa fie pioni pe tabla de sah a politicienilor. De aceea, s-a trecut la luarea de masuri, mai exact la instituirea reformei privind depolitizarea administratiei publice prin crearea unui nou cadru legal pentru institutia prefectului, mai exact depolitizarea functiei de prefect, care este reprezentantul guvernului in teritoriu. Aceasta reforma a fost foarte apreciata si a contat foarte mult in confirmarea datei de 1 ianuarie 2007 ca moment al aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.