Raporturile puterii judecatoresti cu puterea legislativa

Trimis la data: 2014-10-17
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: referent23
Dimensiune: 38kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Inainte de a putea vorbi despre raporturile puterii judecatoresti cu cea legislativa, trebuie mentionat faptul ca in orice stat democratic adevarat este necesar ca acestea sa fie separate, pe baza principiului separatiei puterilor in stat, printr-o buna delimitare a atributiilor ce revin fiecareia dintre ele. Conform prevederii consitutionale ale art. 1, al. (4) Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale. Cele doua puteri sunt insa indispensabile una fata de cealalta, deoarece, judecatorii sunt chemati sa aplice legea infaptuita de catre corpul legislativ.
In practica insa exista un dezechilibru sesizabil , care inclina balanta in favoarea organului legislativ, acesta fiind unicul organ creator de legi al statului nostru (exceptie facand ordonantele guvernului dar care nu pot fi infaptuite decat prin intermediul unei delegari ce provine tot din partea puterii legislative), judecatorul fiind chemat doar sa aplice legea, sa o interpreteze la nevoie, dar nu sa o conceapa (jurisprudenta si cutuma nefiind izvoare de drept veritabile in statul nostru).

Judecatorul nu poate invoca motive precum lipsa claritatii unei norme sau lipsa unei prevederi care sa faca referire expresa la situatia dedusa judecatii, acesta fiind chemat sa aplice legea indiferent de aceste neajunsuri.Protectia autoritatii judiciare
In articolul 124 al legii fundamentale, referitor la infaptuirea legii se mentioneaza la al. 3 faptul ca judecatorii sunt independenti. Judecatorii numiti de presedinte se bucura de inamovibilitate, deci de stabilitate, in conditiile legii organice. Propunerea de numire a judecatorilor, precum si promovarea, transferarea si sanctionarea sunt de competenta Consiliului Superior al Magistraturii, in conditiile legii sale organice.

Functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica, inclusiv aceea de deputat sau senator, in scopul de a asigura independenta si impartialitatea respectivilor magistrati, in indeplinirea obiectivului de aflare a adevarului. Toate acestea constituie prevederi ale art. 125 referitor la statutul judecatorilor din Constitutie. Observam insa cum legea fundamentala lasa la latitudinea legslativului o serie de reglementari prin mentiunea ca acestea se vor realiza in conditiile legii organice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.