Raspunderea

Trimis la data: 2010-08-22
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.20 / 10
Downloads: 36
Autor: Emillothar
Dimensiune: 16kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nu este frumos sa arati cu degetul. Copii bine crescuti nu o fac. Dar oamenii maturi?La urma urmei nu trebuie chiar sa folosesti si degetul. Este suficient sa spui. Ce sa spui?Este o zicala care, din pacate, circula cu tot mai multi adepti:Mortul este acoperit de tarana. Viul de hartii.Pai cum te-ar putea feri hartia acoperitoare? Foarte simplu:Nu semna nimic. Strange semnaturile semenilor.Este o defectiune etica generata de o omisiune in legislatie. Legislatia cere ca, prin absurd, sa dovedesti fapta reprobabila savarsita. Si dovada se face exclusiv prin semnaturi, de parca omul nu ar avea gura sa vorbeasca ci numai maini sa scrie.
O fapta, chiar reprobabila de ar fi, se constata. Lipsa semnaturilor constituie premeditarea, deci sporeste gradul de vinovatie. Si totusi Legea .....! Cu drept cuvant Legea devine arma celor faradelege.
Probabil ca acarul Paun a existat in realitate. Vina sa este aceea ca nu s-a acoperit cu hartii, iar acum il acopera tarana. Si cati acari Paun ne inconjoara chiar in zilele noastre!Incepand cu Hitler, daca neglijam cazurile anterioare, seful gandeste pentru subordonati.

Ordinul sefului se executa deoarece este gandit si cantarit. Daca un subordonat are un dubiu poate raporta, dar numai dupa ce l-a executat. Impusca-te in cap, apoi raporteaza!Astazi hitlerii sau multiplicat. Sefi de partid, ministri, directori, directorasi, primari, pana si sefii de echipa cu un singur subaltern, sunt adevarati hitleri in miniatura care insa gandesc pentru subordonati si ordona. Ati vazul vreo data un ordin dat in scris? Nici nu exista asa ceva!

Miniaturile hitleriste se acopera insa cu semnaturile subalternilor care ii culpabilizeaza pe acestia in caz ca iese rau. Ei, sefii, n-au mancat usturoi si nici gura nu le miroase. Au dat un ordin care, din pacate, a fost rau inteles! Si iata cum noul acar Paun este acoperit cu tarana fiindca a omis sa se acopere cu hartii.

Am mai scris, la timp oportun, despre etica si disparuta onoare. Un om needucat sau educat in etica banului atotputernic nu are simtul onoarei deci nu-si asuma vreo raspundere.Nu sunt necesare diplome universitare spre a deveni primar. Daca este un bun gospodar poate fi chiar agramat si comuna prospera.

A fi bun gospodar! Oare cu ce se mananca? Ce scoala pregateste gospodarii? Aceeasi care pregateste si mamele. Oare a fi mama sau gospodar, este mai putin important decat conduce masina? Si conducatorul auto necesita un permis fara de care raspunde penal. Unde este si cum arata permisul de a creste si educa copii respectiv acela care sa ateste ca-mi pot gospodarii eficient bruma de avere mostenita sau creata din sudoarea muncii? Pot sa o beau linistit si nimeni nu va interveni pentru copii ramasi boschetari.

Sunt tari in care instructia generala adica scoala cea de toate zilele, prin care trec obligatoriu toti copii si tinerii cuprinde discipline ca Legislatie, Puericultura, Gospodarire familiala si altele. Nu se dau atestate speciale precum permisul de circulatie, dar candidatii la bacalaureat se pot astepta la intrebari de acest gen. In aceste tari omul este om cu o etica ferma si un puternic spirit de asumare a raspunderii asupra faptelor si a actiunilor sale.
La urma urmei ce este raspunderea?

Am intalnit oameni, nu mai departe decat cuscrul un fost nomenclaturist, care preiau raspunderea nepotelului (geam spart, zgarierea masinii, etc.), cica sa nu-i creeze sechele morale. De fata cu copilul minte cras afirmand ca el si nu copilul a generat micul accident.

De fapt are dreptate. Daca copilul nu ar fi cocolosit de el (bunicul nomenclaturist) s-ar feri pe viitor de asemenea acte reprobabile. Asa persevereaza uneori perfid, perfect constient ca-si sporeste dragostea si consideratia familiei (nomenclaturistului). Devenit matur acest copil, capabil numai in sfera politica, nu-si va prelua raspunderea in domeniul in care lucreaza, va da ordine neacoperite in scris si-si va responsabiliza, dese ori pe nedrept, subalternii.

Din punct de vedere legal raspunderea (civila respectiv contractuala) este reflectarea modului cum sunt indeplinite si respectate conditiile impuse. Este de competinta unor organe special abilitate spre a determina modul de indeplinire a lor.

In prezentul referat ne ocupam insa de un alt aspect al raspunderii. Acel moral. De fapt fuga de raspundere generata de o etica necorespunzatoare.

Daca nu semnez nici un act si culeg in schimb semnaturile subalternilor "spre a ma acoperii cu acte", premeditez urmarile unei actiuni reprobabile pe care subconstientul o anticipeaza. Deci sunt culpabil. De doua ori culpabil deoarece sunt constient de raul ce eventual poate fi produs. Si totusi Legea nu ma culpabilizeaza in masura in care nu-mi semnez ordinele date.

Este un grav defect legislativ cauzata chiar de catre fuga de raspundere a legiuitorilor.Ai este un criteriu care poate suprima raspunderea. Diluarea, prin constituirea unei comisii care sa analizeze evenimentul. Inca de pe vremea ateismului stiintific se constituia o comisie atunci cand se dorea ingroparea unui eveniment.

Nici astazi, in epoca ateismului legal (sau nelegal dupa dorinta popilor) nu am scapat de comisii constituite in acelasi scop. Am reamintit de Dumnezeu deoarece etica cu fundament crestin ar trebui sa propage sintagma . Si nu te poti ajuta mintindu-te singur.

De regula raspunderea este personala si revine integral celui care ordona. Subordonatii executa ordinul inainte de a avea posibilitatea de al analiza si eventual contracara. Legislatia impusa de fricosii legiuitori (ca sa nu-i numesc chiar lasi) permite tragerea la raspundere a subordonatilor. Cica nu au analizat latura morala pe care ar fi putut-o inlatura in executarea ordinului primit.

Daca un bataus de meserie primeste ordinul de a bate pe cineva il executa din tot sufletul. Invers, daca un om normal primeste acelasi ordin il executa cu reticente si remuscari. Dar tot il executa! Nenorocitul batut din ordin are de suferit si intr-un caz si-n altul.
Cum cel batut habar nu are cine "i-a vrut binele" reclama pe cel care a dat in el cu bata si daca acesta nu este aparat de ocultismul politic este condamnat fara drept de apel.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.