Raspunderea Presedintelui Romaniei

Trimis la data: 2010-08-07
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 8.38 / 10
Downloads: 467
Autor: Catalin Nichita
Dimensiune: 16kb
Voturi: 25
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
La inceputul ei, institutia sefului de stat, de regula monarh, era caracterizata, explicabil de altfel, printr-o iresponsabilitate politica fata de Parlament si o iresponsabilitate absoluta penala, situatie cel mai bine reliefata in monarhiile absolute [1].Nici evolutia institutiei sefului de stat, o data cu evolutia tuturor celorlalte organe ale statului, nu a dus la schimbari majore in aceasta privinta, deoarece imunitatea acestuia pentru infractiunile savarsite in exercitiul functiei, s-a pastrat, cu exceptia inaltei tradari si a raspunderii pentru alte infractiuni, care nu sunt in legatura cu functia [2]. Aceasta regula este proprie republicilor cu regim prezidential, semi-prezidential, unde exista obligatia contrasemnarii actelor de primul-ministru sau de ministru sau in cele cu regim parlamentar [3].
Constitutia din 1991 prevede in art. 84 alin. 2 ca Presedintele Romaniei se bucura de im 747j96h unitate. Notiunea de imunitate, in acest caz, prin textul constitutional din art. 84 alin. 2, care face trimitere la deputati si senatori (art. 72 alin. 1 din Constitutie) are intelesul de iresponsabilitate si de inviolabilitate.Iresponsabilitatea Presedintelui nu inseamna numai ca acesta nu raspunde pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului sau [4], dar presupune ca este aparat de raspundere, pe durata mandatului si dupa incetarea acestuia [5], pentru faptele penale, contraventionale sau generatoare de prejudicii savarsite in legatura cu prerogativele functiei [6].

Inviolabilitatea Presedintelui presupune ca acesta va raspunde pentru orice alta fapta savarsita si care nu are legatura cu functia exercitata [7]. Prin urmare imunitatea de care se bucura Presedintele in timpul exercitarii mandatului sau, nu il mai ocroteste, dupa incetarea acestuia, astfel ca acesta va putea fi perchezitionat, retinut, arestat sau trimis in judecata penala ori contraventionala, conform regulilor dreptului comun [8].

In general literatura juridica considera ca raspunderea Presedintelui poate fi politica sau juridica [9].Raspunderea politica (definita ca o raspundere administrativ disciplinara de profesorul Antonie Iorgovan [10]) presupune: a) raspunderea Presedintelui fata de alegatori; b) suspendarea din functie urmata de demiterea Presedintelui [11].

Conform art. 95 alin. 1 din Constitutie suspendarea Presedintelui Romaniei intervine in cazul savarsirii, de catre acesta a unor fapte grave, prin care se incalca prevederile constitutionale. Insa, sintagma de fapte grave, nu este lamurita in textul constitutional, ceea ce inseamna ca intelesul acesteia este lasat la aprecierea, chiar discretionara, a initiatorului propunerii de suspendare.

Suspendarea poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor, luati impreuna si trebuie adusa neintarziat la cunostinta Presedintelui.De asemenea, potrivit art. 95 alin. 1 si art. 146 lit. h din Constitutie, Curtea Constitutionala trebuie consultata, dand un aviz consultativ, la propunerea de suspendare din functie a Presedintelui Romaniei.

Daca doreste, Presedintele, poate oferi Parlamentului, intrunit in sedinta comuna, explicatii cu privire la faptele ce i se imputa, dupa care se trece la vot. Propunerea de suspendare din functie, pentru a fi aprobata, are nevoie de votul majoritatii deputatilor si senatorilor. O data aprobata propunerea, se instaleaza interimatul functiei de Presedinte, care presupune ca prerogativele functiei vor fi indeplinite temporar, fie de presedintele Senatului, fie de presedintele Camerei Deputatilor, care la randul lor raspund politic si juridic, conform art. 95 si 97 din Constitutie.

Suspendarea din functie a Presedintelui nu este altceva, in acest caz, decat o procedura prealabila, obligatorie, care presupune aducerea la cunostinta a faptelor grave prin care s-au incalcat prevederile constitutionale de catre acesta.Demiterea propriu-zisa, ca sanctiune politica si juridica, are loc numai daca Parlamentul, prin hotararea sa, organizeaza un referendum national, in conditiile prevazute de Legea nr. 3/2000 [12], iar propunerea intruneste votul majoritatii cetatenilor inscrisi pe listele electorale (art. 10 din Legea nr. 3/2000).

Masura demiterii din functie a Presedintelui Romaniei intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a hotararii Curtii Constitutionale de confirmare a rezultatelor referendumului national (art. 45 alin. 2 din Legea nr. 3/2000).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.