Raspunderea administrativa si penala

Trimis la data: 2014-05-07
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: alexandra_16d
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Expertii contabili raspund, in exercitarea profesiei, disciplinar, administrativ, civil si penal, dupa caz, potrivit legii.
Profesiile liberale se exercita in anumite domenii de activitate si sunt protejate, de regula, prin lege (experti contabili, contabili autorizati, avocati, notari, medici, arhitecti) . Aceste profesii se exercita de catre persoanele care au calitatea de expert contabil si de contabil autorizat, in conditiile prevazute de O.G. nr.65/1994.
Exercitarea profesiei are la baza norme profesionale si reguli de conduita etica proprii, elaborate sau adoptate de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati - asociatie profesionala de utilitate publica autonoma.
Normele profesionale si regulile de conduita etica care stau la baza exercitarii profesiei de expert contabil si de contabil autorizat sunt convergente cu cele utilizate de catre asociatiile profesionale de profil la nivel international.Expertii contabili si contabilii autorizati au obligatia sa respecte normele profesionale si regulile de conduita prevazute de Codul etic national al profesionistilor contabili.
Pentru a asigura oferirea unor servicii de inalta calitate in interesul public, expertii contabili si contabilii autorizati trebuie sa se conformeze, de asemenea, prevederilor

Programului national de dezvoltare profesionala continua, elaborat de catre Corpul expertilor contabili si contabililor autorizati din Romania, organismul profesional al acestora.
Expertul contabil este definit ca fiind persoana care a dobandit aceasta calitate si are competenta profesionala de a organiza si conduce contabilitatea, de a supraveghea gestiunea societatilor comerciale si de a factua expertize contabile conform art.2, alin.(1) din O.G.nr.65/1994).Deontologia reprezinta un ansamblu de reguli de drept aplicabile in exercitarea unei profesii.

Termenul de deontolgie pune la prima vedere o problema de semantica si prin acesta o problema de logica. Conform micului dictionar enciclopedic, "deontologia" provine de la cuvintele din limba greaca "deont" = obligatie si "logos" = discurs.Din punct de vedere moral inseamna teoria obligatiilor.Etica profesionala se refera la faptul ca exercitarea profesiei liberale de expert contabil presupune asumarea raspunderii de a actiona in interes public, nu numai de a satisface nevoile unui client sau ale unui angajator.

Actionand in interes public, format din clienti, finantatori, autoritati publice, angajatori, investitori - expertul contabil si contabilul autorizat ca membru al unei profesii liberale, trebuie sa onoreze increderea care i s-a acordat , respectand anumite norme de conduit , in mod deosebit constiinta profesionala si independenta.
Normele de conduita profesionala a expertilor contabili sunt stabilite prin Codul etic nationalal profesionistilor contabili si ordonanta statutara privind.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.