Raspunderea

Trimis la data: 2014-11-29
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: 1leu
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
La prima vedere acestea 2 raspunderi sunt identice insa exista unele deosebiri:
- daca la raspunderea materiala, faptuitorul trebuie sa fie salariat, la raspunderea civila acesta nu este obligatori sa fie salariat
- o alta deosebire exista si la punctul 2 " Prejudiciul real si cert". La raspunderea materiala prejudiciul real si cert se traduce prin paguba, in timp ce, la raspunderea civila, alaturi de paguba, prejudiciul poate fi tradus si prin folos nerealizat
Folosul nerealizat cuprinde urmatoarele:
Raspunderea penala este identica cu raspunderea civila, existand o deosebire la numarul 5 "Sa existe vinovatie". Fapta trebuie sa prezinte pericol social pentru a se incadra in penal (raspundere penala).
Scurt istoric:In epoca antica, odata cu aparitia ideii de proprietate, a aparut si prima forma de schimb. Aceasta forma este cunoscuta sub denumirea de troc. Regulile care stateau la baza acestuia erau regulile cutumiare.

Prabusirea Imperiului Roman a dus la crearea unor state si astfel, caracteristic evului mediu este corporatia, din punct de vedere al comertului. Corporatia presupune o asociere de comercianti din domenii apropiate sau asemanatoare (corporatia mestesugarilor ......). Aceste corporatii erau conduse de un consul. Regulile aplicabile erau acelea cutumiare dar au aparut si primele reglementari comerciale.
Istoric, prima lege comerciala o prezinta "Edictul lui Carol al IX-lea" (Franta - 1563). Reglementarile de baza insa in domeniul comertului o reprezinta "cosul comercial francez" (1807).

Tuturor actelor comerciale din aceasta data li s-au aplicat regulile codului comercial francez. In Romania s-a aplicat acest cod din 1840.
Dreptul comercial este un drept privat si cuprinde un ansamblu de norme juridice care reglementeaza comertul. Dreptul comercial este in stransa corelatie cu dreptul civil. O serie intreaga de norme juridice civile se aplica si la faptele de comert. Trebuie facuta insa delimitarea in sensul ca in timp ce Dreptul comercial reglementeaza raporturi patrimoniale, Dreptul civil reglementeaza si raporturi personale nepatrimoniale.

Corelarea dreptului comercial cu dreptul procesual civil:
Este aceiasi ca si intre dreptul civil si dreptul comercial, intrucat dreptul comercial stabileste procedurile.Corelatia cu dreptul financiar:
Comerciantii efectuand o activitate economica urmaresc sa obtina un profit. Acest venit este supus reglementarilor fiscale. Iata deci ca domeniul reprezentat de dreptul comercial este strans legat de domeniul financiar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.