Raspunderea disciplinara

Trimis la data: 2015-04-20
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: o1wolf
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Raspunderea disciplinara intervine in cazurile in care o persoana incadrata in munca intr-o unitate sau o institutie savarseste cu vinovatie o abatere de la obligatiile de serviciu , inclusiv norme de comportare .
Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara , avand dreptul de a aplica , potrivit legii , sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara .
Subiect al abaterii disciplinare poate fi numai salariatul . Ucenicii,elevii si studentii care fac practica in unitati , militarii persoanele condamnate penal de a presta o munca de reeducare in unitati nu vor raspunde disciplinar in baza Codului Muncii ci potrivit reglementarilor specifice sectorului de care apartin .
Trasaturile raspunderii disciplinare
Raspunderea disciplinara este de natura contractuala - obligatia salariatului de a respecta toate regulile care configureaza disciplina muncii ;

Se transpune intr-o constrangere materiala sau de ordin moral ;
Caracter intuitu personae - imposibila o raspundere disciplinara pentru fapta altuia sau o transmitere a acestei raspunderi asupra mostenitorilor salariatului;
Savarsind abaterea autorul incalca mai multe obligatii de munca. Obiectul abaterii disciplinare este reprezentata de valoarea sociala lezata ,respectiv relatiile de munca , ordinea interioara in unitate si disciplina la locul de munca .

Latura obiectiva( fapta antisociala) aroduce un rezultat daunator ordinii interioare in unitate.
Caracterul ilicit al faptei rezulta din neconcordanta dintre aceasta si unele obligatii (contract colectiv,regulament intern,dispozitiile conducatorului unitatii si sefilor ierarhici) .
Fapta ilicita trebuie sa se afle in legatura de cauzalitate cu un rezultat daunator , care reflecta gradul de periculozitate sociala a abaterii.

Subiectul abaterii disciplinare - salariatul incadrat in munca intr-o unitate . Disciplina va trebui sa fie respectata si de personalul detasat , delegat , studentii si elevii care fac practica in unitate.
Latura subiectiva consta in atitudinea psihica negativa a subiectului fata de fapta sa , iar abaterile pot fi savarsite cu intentie sau din culpa. In cadrul raspunderii disciplinare , gradul de vinovatie constituie unul din criteriile folosite pentru dozarea sanctiunii .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.