Raspunderea disciplinara

Trimis la data: 2005-12-26
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 7.68 / 10
Downloads: 17
Autor: Filip
Dimensiune: 15kb
Voturi: 305
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Raspunderea disciplinara
Răspunderea disciplinară intervine în cazurile în care o persoană încadrată în muncă într-o unitate sau o instituţie săvârşeşte cu vinovăţie o abatere de la obligaţiile de serviciu , inclusiv norme de comportare . Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară , având dreptul de a aplica , potrivit legii , sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară .
Raspunderea disciplinara
Raspunderea disciplinara
Condiţiile răspunderii disciplinare
Pentru a răspunde disciplinar trebuie să se întrunească următoarele condiţii :
obiectul abaterii disciplinare;
latura obiectivă ( fapta antisocială) ;
subiectul (salariatul);
Latura subiectivă (vinovăţia)

Săvârşind abaterea autorul încalcă mai multe obligaţii de muncă. Obiectul abaterii disciplinare este reprezentată de valoarea socială lezată ,respectiv relaţiile de muncă , ordinea interioară în unitate şi disciplina la locul de muncă .

Raspunderea disciplinara
Latura obiectivă( fapta antisocială) ăroduce un rezultat dăunător ordinii interioare în unitate. Caracterul ilicit al faptei rezultă din neconcordanţa dintre aceasta şi unele obligaţii (contract colectiv,regulament intern,dispoziţiile conducătorului unităţii şi şefilor ierarhici) .

Fapta ilicită trebuie să se afle în legătură de cauzalitate cu un rezultat dăunător , care reflectă gradul de periculozitate socială a abaterii.Subiectul abaterii disciplinare - salariatul încadrat în muncă într-o unitate . Disciplina va trebui să fie respectată şi de personalul detaşat , delegat , studenţii şi elevii care fac practică în unitate.

Latura subiectivă constă în atitudinea psihică negativă a subiectului faţă de fapta sa , iar abaterile pot fi săvârşite cu intenţie sau din culpă. În cadrul răspunderii disciplinare , gradul de vinovăţie constituie unul din criteriile folosite pentru dozarea sancţiunii .
Potrivit Codului muncii angajatorul dispune de prerogativă disciplinară , având dreptul de a aplica , potrivit legii , sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară .

Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale , regulamentul intern , contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil , ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.

Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt :
•avertismentul scris;
•suspendarea contractului individual de muncă pentru o perioadă ce nu poate depăşi 10 zile lucrătoare ;
•retrogradarea din funcţie , cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea , pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile ;
•reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10% ;
•reducerea salariului de bază şi/sau , după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10% ;
•desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

În cazul în care , prin statute profesionale aprobate prin lege specială , se stabileşte un alt regim sancţionar , va fi aplicat acesta.Amenzile disciplinare sunt interzise iar pentru aceeaşi abatere disciplinară se poate aplica numai o singură sancţiune.
Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat , avându-se în vedere următoarele :
•împrejurările în care fapta a fost săvârşită ;
•gradul de vinovăţie al salariatului;
•consecinţele abaterii disciplinare ;
•comportarea generală în serviciu a salariatului ;
•eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.