Raspunderea disciplinara a functionarului public

Trimis la data: 2012-10-17
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 8.37 / 10
Downloads: 2
Autor: alexandrud
Dimensiune: 22kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Reglementarea acestei materii se face in Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, publicata in Monitorul Oficial nr. 600 din 8 decembrie 1999. Capitolul VIII al acestei legi se numeste "Sanctiunile disciplinare si raspunderea functionarilor publici", acesta fiind principalul izvor de drept in materia sanctiunilor functionarilor publici.
Incalcarea de catre functionarii publici, cu vinovatie, a indatoririlor de serviciu atrage raspunderea disciplinara, contraventionala, civila sau penala, dupa caz. Raspunderea functionarilor publici este extrem de diversificata insa ea poate fi redusa la doua forme principale si anume: raspunderea sanctionatorie si raspunderea reparatorie.Raspunderea sanctionatorie are un caracter represiv, supunand pe autorul ei unei constrangeri exclusiv personale pentru fapta savarsita si cunoaste, in functie de gravitatea abaterii, formele raspunderii disciplinare, contraventionale si penale pentru abateri de la indatoririle de serviciu.

Art. 70, alin. 1, prevede ca incalcarea cu vinovatie de catre functionarii publici a indatoririlor de serviciu constituie abatere disciplinara si atrage sanctionarea disciplinara a acestora. Conform alin. 2 din acelasi articol, constituie abateri disciplinare urmatoarele:
a) intarzierea sistematica in efectuarea lucrarilor;
b) absente nemotivate de la serviciu;
c) interventiile sau staruintele pentru solutionarea unor cereri in afara cadrului legal;

d) atitudinile ireverentioase in timpul exercitarii atributiilor de serviciu;
e) nerespectarea secretului profesional sau a confidentialitatii lucrarilor care au acest caracter;
f) refuzul nejustificat de a indeplini sarcinile si atributiile de serviciu;
g) neglijenta repetata in rezolvarea lucrarilor;
h) manifestari care aduc atingere prestigiului autoritatii sau institutiei publice din care face parte;

i) exprimarea sau desfasurarea, in calitate de functionar public ori in timpul programului de lucru, a unor opinii sau activitati publice cu caracter politic;
j) incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind functionarii publici.

Aceste abateri sunt nominalizate de catre lege, insa prin reglementari si statute proprii se pot prevedea si alte abateri.
Sanctiunile disciplinare prevazute in art. 70, alin. 3 sunt urmatoarele:
a) avertismentul;
b) mustrarea;
c) diminuarea drepturilor salariale cu 5-10% pe o perioada de 1-3 luni;
d) suspendarea dreptului de avansare pe o perioada de 1-3 ani;
e) trecerea intr-o functie inferioara, pe o perioada de 6-12 luni, cu diminuarea corespunzatoare a salariului;
f) destituirea din functie.

La individualizarea sanctiunii disciplinare se va tine seama de cauzele si gravitatea abaterii disciplinare, imprejurarile in care aceasta a fost savarsita, gradul de vinovatie si consecintele abaterii, comportarea generala in serviciu a functionarului public, precum si de existenta in antecedentele acestuia a altor sanctiuni disciplinare.
Sanctiunea disciplinara nu poate fi aplicata decat dupa cercetarea prealabila a faptei imputate si dupa audierea functionarului public. Audierea functionarului public trebuie consemnata in scris, sub sanctiunea nulitatii.

Refuzul functionarului public de a se prezenta la audiere sau de a semna o declaratie privitoare la abaterile imputate se consemneaza intr-un proces-verbal, in astfel de cazuri sanctiunea putand fi aplicata.Raspunderea disciplinara se va face respectandu-se unele principii de drept similare cu cele ale raspunderii juridice in general.
- conform principiul legalitatii raspunderii, functionarul nu va raspunde disciplinar decat in cazurile prevazute expres de lege sau de alte regulamente proprii, in limitele legale si conform unei proceduri bine determinate;

- principiul raspunderii pentru fapta savarsita cu vinovatie;
- principiul raspunderii personale;
- principiul unicitatii raspunderii conform caruia pentru o fapta ilicita exista o singura sanctiune aplicabila;
- principiul proportionalitatii raspunderii;
- principiul celeritatii tragerii la raspundere, ceea ce inseamna o reactie cat mai apropiata de momentul comiterii abaterii;
- prezumtia de nevinovatie;
- garantarea dreptului la aparare;

Art. 73 din Statut prevede ca in cadrul autoritatilor si institutiilor publice se vor constitui comisii de disciplina, competente sa cerceteze si sa propuna sanctiunile aplicabile functionarilor publici din autoritatile sau institutiile publice respective, modul de constituire a comisiilor de disciplina, componenta, atributiile, modul de sesizare si procedura de lucru a acestora fiind stabilite prin Hotararea de Guvern nr. 1210/2003.

Sanctiunile disciplinare sunt trecute in dosarul de personal al fiecarui functionar pentru anumite perioade, acestea radiindu-se de drept, dupa cum urmeaza:
a) in termen de un an de la aplicare, sanctiunile disciplinare prevazute la art. 70, alin. 3, lit. a) si b), daca functionarul public sanctionat cu una dintre aceste sanctiuni nu a mai savarsit o abatere disciplinara in aceasta perioada;

b) in termen de 2 ani de la expirarea termenului pentru care au fost aplicate, sanctiunile prevazute la art. 70, alin. 3, lit. c) d) e), daca functionarul public sanctionat cu una dintre aceste sanctiuni nu a mai savarsit o abatere disciplinara in aceasta perioada.
Trebuie precizat ca functionarul public care are inscrise in dosarul de personal sanctiuni disciplinare, poate sa nu se bucure de anumite beneficii pecuniare periodice, cum ar fi primele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.