Raspunderea functionarilor

Trimis la data: 2008-07-18 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 40 Nota: / 10 Downloads: 23
Autor: Madalina Voinea Dimensiune: 57kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Raspunderea functionarilor Sub aspect conceptual, functia publica la nivel comunitar reprezinta o notiune complexa care cuprinde: administrarea Comunitatilor europene, statutul agentilor comunitari si aspecte privitoare la atributiile acestora. Avand in vedere caracteristicile Comunitatilor europene, care intrunesc atat elemente specifice organizatiilor internationale, cat si elemente proprii statelor membre ale Comunitatilor, functia publica comunitara are o structura originala, reunind trasaturile celor 2 entitati. Astfel, din perspectiva nationala a statelor membre, aceasta functie se inspira din realitatile franceze si belgiene cu privire la aspecte ce tin de organizare si functionare, dar se regasesc si trasaturi specifice altor sisteme nationale de drept. Raspunderea functionarilor

Raspunderea functionarilor
Acestora li se adauga unele trasaturi cu influenta internationala, date de organizatiile internationale, cu precadere cele regionale.
Functia publica la nivel comunitar este deseori criticata pe motive ce tin de birocratie si tehnocratie, prin conceptul numit eurocratie. Aceste aspecte pornesc de la faptul ca functionarii comunitari detin un rol important in cadrul institutiilor comunitare.

In prezent, acestia numara peste 36.500 - cifra ce este considerata rezonabila in comparatie cu administratiile marilor metropole ale lumii. Din acest total, cea mai mare parte a functionarilor isi desfasoara activitatea in cadrul Comisiei europene - peste 21.500, urmand in ordine descrescatoare Parlamentul european, Consiliul de ministri, Curtea de conturi, Curtea de justitie si Tribunalul de prima instanta.

2. Definirea conceptului de functionar public comunitar si clasificarea functionarilor comunitari.Definirea notiunii de functionar al Comunitatii o regasim in articolul l din Statut, potrivit caruia "este functionar al Comunitatilor, in sensul prezentului statut, orice persoana care a fost numita in conditiile prevazute de acest statut, intr-o functie permanenta dintr-una din institutiile Comunitatii, printr-un act scris al autoritatii investite cu puterea de numire de aceasta institutie" Prin aceasta definitie, se realizeaza distinctia dintre functionarii comunitari, pe de o parte, si alte categorii de agenti, pe de alta parte, eventual angajati in regim contractual.

Statutul functionarilor Comunitatilor europene (art. 5) inscrie norma de principiu, potrivit careia, functiile care sunt reglementate prin acest Statut sunt clasificate, din punctul de vedere al naturii si al nivelului functiilor carora le corespund, in patru categorii desemnate in ordine ierarhica descrescatoare, de la literele A, B, C si D.
Astfel, functionarii, la nivel comunitar, sunt cuprinsi in 4 trepte (niveluri) profesionale:

-nivelul A cuprinde opt grade, care, la randul lor, sunt grupate in functii (functiile de directie, de conceptie si de studiu) care, in general, sunt desfasurate pe doua gradatii.Persoanele care doresc sa acceada la aceste functii trebuie sa aiba o pregatire universitara si/sau o experienta profesionala de nivel echivalent. Functionarii din aceasta categorie au ca misiune elaborarea politicilor, pregatirea proiectelor actelor juridice si a raporturilor, precum si aplicarea legislatiei comunitare.

Din functiile de directie din aceasta categorie fac parte: directorii generali (Al), directorii (A2) si sefii de divizie (A3).
-nivelul B cuprinde cinci grade, care sunt regrupate in functii desfasurate pe gradatii. Acestea corespund functiilor de aplicare si incadrare care necesita cunostinte de nivel de invatamant secundar sau experienta profesionala de nivel echivalent.

Persoanele din aceasta categorie au ca atributii primirea si analizarea informatiilor necesare fie pentru elaborarea politicilor Uniunii, fie pentru a supraveghea si a face sa fie respectata legislatia comunitara.
-nivelul C cuprinde tot cinci grade, regrupate in functii care se desfasoara, la randul lor, pe doua gradatii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.