Raspunderea in dreptul administrativ

Trimis la data: 2015-03-05 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 23 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Stefana_P Dimensiune: 49kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In general raspunderea juridica, institutie a dreptului, este privita ca un ansamblu de norme prin care statul exercita constrangerea asupra persoanelor care au incalcat ordinea de drept, prin aplicarea unor sanctiuni juridice. Prin aplicarea masurilor de constrangere, statul vizeaza restabilirea ordinii normative incalcate, cat si preventia generala in vederea garantarii finalitatii prescriptiilor normelor. Raspunderea poate sa fie penala, administrativa, civila, etc, in functie de caracterul normei de drept incalcate (penala, administrativa, civila, etc.).

Raspunderea administrativa consta intr-o privatiune represiva (de natura materiala sau morala) care intervine cand au fost incalcate raporturile de drept administrativ si al carei regim juridic este reglementat de normele dreptului administrativ . In literatura juridica s-a exprimat opinia potrivit careia raspunderea administrativa consta intr-o obligatie de a suporta o privatiune . In opinia civilistilor, raspunderea juridica este o situatie juridica, adica un complex de drepturi si obligatii ce se nasc in urma savarsirii unei fapte ilicite .

Indiferent de forma, pentru a putea fi stabilita raspunderea juridica se cere existenta unei fapte ilicite. Fapta ilicita administrativa constituie o incalcare a normelor de drept administrativ fiind numita in doctrina si abatere administrativa . Notiunea de abatere administrativa a fost privita in doctrina sub doua aspecte: sub un aspect mai larg, prin care se intelege orice incalcare a normelor de drept administrativ si care atrage o raspundere administrativa sau masuri de executare silita si un aspect mai restrans, prin care abaterea administrativa este acea incalcare ce atrage dupa sine masuri directe de executare silita .

In literatura juridica s-a exprimat parerea ca orice incalcare care atrage raspunderea administrativa poarta denumirea de contraventie .Nu suntem de acord cu acest punct de vedere exprimat atat de categoric. Credem ca orice incalcare a unei norme juridice administrative constituie o abatere administrativa, care in unele situatii, expres prevazute de lege imbraca forma contraventionala. Intre contraventie si abaterea administrativa exista o deosebire ce are la baza criteriul consecintelor pe care normele juridice le leaga de savarsirea faptei ilicite.

Daca pentru o anumita incalcare a normei de drept administrativ se prevede masura raspunderii administrative, ea este considerata contraventie, daca dimpotriva, pentru fapta ilicita norma de drept administrativ nu prevede raspunderea administrativa sau prevede posibilitatea recurgerii nemijlocite la masuri de executare silita, ea este o abatere administrativa .Este de inteles din cele de mai sus ca raspunderea contraventionala este doar o forma a raspunderii administrative, contraventia fiind o forma de manifestare a ilicitului administrativ, iar regimul juridic aplicabil este un regim de drept administrativ .

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.