Raspunderea juridica a functionarului public

Trimis la data: 2014-06-15 Materia: Administratie Nivel: Facultate Pagini: 21 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Loredana_P Dimensiune: 37kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Raspunderea, in oricare din formele pe care le imbraca, este determinata de comiterea unei fapte ilicite, de incalcarea sistemului de valori statornicit de stat si consacrat juridiceste. Si este firesc ca cel care incalca dreptul sa raspunda pentru fapta sa deoarece dreptul este reprezentantul unui ideal sacru, este purtatorul aspiratiunii celei mai inalte pe care societatea o poseda, aceea de justitie si de moralitate.
Referate similare: Nu exista referate similare

Regimul juridic al functiei publice include si problema raspunderii acestuia, a carui menire este reprimarea greselilor comise de agentii publici. Dar aceasta prezinta doar unul din scopurile raspunderii. Retinem teza exprimata de doctrina actuala de drept public, ca in oricare ramura de drept ne-am plasa, raspunderea are doua finalitati:
- sa restabileasca ordinea de drept incalcata, determinand revenirea la starea de egalitate, perturbata ca urmare a savarsirii unei forme de ilicit;

- sa exprime o reactie negativa din partea autoritatii fata de autorul faptei ilicite, cu scopul de a-1 determina pe acesta sa-si constientizeze semnificatia faptei, o regrete si pe viitor sa nu o mai repete, sa o elimine din comportamentul sau.
Altfel spus, prin intermediul raspunderii, se realizeaza atat scopul preventiv si cel sanctionator, analizate constant atat de lucrarile de teoria generala a drep cat si de cele consacrate formelor raspunderii specifice diferitelor ramuri ale dreptului. Acestor doua finalitati, credem ca ar trebui sa li se adauge scopul educa care desi implica preventia, nu se confunda cu aceasta.

A vorbi despre raspundere, in cazul functionarului public, presupune cu necesitate abordarea relatiei ei cu responsabilitatea. Daca fiecare subiect de drept trebuie sa manifeste, in ceea ce face, responsabilitate, functionarul trebuie sa fie fundamental responsabil in indeplinirea prerogativelor sale. Responsabilitatea prec raspunderii si o poate elimina. Ea presupune respectarea de catre individ a sistemului de valori instituit de cetate la nivel global sau la nivel microsocial. Daca acest sistem de valori e respectat, omul traieste in armonie cu sine insusi si cu ceilalti, cu societatea in ansamblul sau. Cand sistemul de valori este negat, omul inceteaza sa mai responsabil, el devine raspunzator pentru comportamentul sau ilicit.

Functionarul public trebuie sa faca sa primeze, in comportamentul sau, responsabilitatea. Pentru el nu exista o valoare mai importanta decat indeplinirea, cu o convingere reiesita din intelegerea rationala a fenomenelor, a sarcinilor sale .Functionarul public trebuie sa-si duca la bun sfarsit atributiile, nu pentru ca asa i se impune, ci fiindca e convins ca ele reprezinta rostul sau profesional.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.