Raspunderea membrilor organelor de conducere ale debitorului insolvent - Cazuri si conditii

Trimis la data: 2011-09-02
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 7.79 / 10
Downloads: 273
Autor: Dumitrache elena claudia
Dimensiune: 309kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Raspunderea administratorului, in fiecare din cele trei forme, este o raspundere directa, adica pentru fapta proprie. Prin actele juridice indeplinite ca mandatar al societatii, administratorul angajeaza raspunderea civila (contractuala sau delictuala) a societatii in raporturile juridice cu tertii. Astfel ca regula este ca administratorul, persoana fizica sau juridica, nu raspunde fata de terti.
Exista iinsa exceptii prevazute de Legea nr. 31/1990 care, prin articolul 144 inice 2, alin. 2, consacra si o ipoteza de raspundere a administratorilor pentru fapta altuia. Astfel, din analiza acestei dispozitii normative rezulta ca toti administratorii, precum si comitetul de directie raspund fata de societate pentru actele indeplinite de directori sau de personalul incadrat cand dauna nu s-ar fi produs daca ei ar fi exercitat supravegherea impusa de indatoririle functiei lor.

Insa aceasta ipoteza speciala de raspundere pentru fapta altuia este o raspundere numai fata de societate, iar nu si fata de asociati sau fata de terti. De asemenea, o alta exceptie de la aceasta regula o constituie ipoteza in care societatea se afla in procedura insolventei cand, in situatiile limitativ prevazute de art. 138 din Legea nr. 85/2006 a insolventei, membrii organelor din cadrul societatii sau de conducere a acesteia pot fi obligati sa suporte o parte din pasivul debitoarei aflate in faliment.1

b) Raspunderea contraventionala. Administreatorii pot raspunde contraventional pentru faptele savarsite in timpul functiei lor, fie ca sunt din culpa, fie ca sunt cu intentie. Cel mai ferecvent faptele contraventionale sunt stabilite insa in sarcina societatii ca persoana juridica, astfel incat amenda este platita de catre societate. Sanctiuni contraventionale sunt prevazute de Legea nr. 31/1990, Legea nr. 82/1991 privind contabilitatea, Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, Codul fiscal si multe alte acte normative.

c) Raspunderea penala. Pe langa raspunderea civila, administratorul poate raspunde si penal pentru faptele savarsite in timpul exercitiului functiei sale. Raspunderea civila nu inlatura raspunderea penala. Exemplificam: infractiunea de gestiune frauduloasa, inselaciune prin emiterea de file CEC fara acoperire, infractiunea de delapidare, bancruta simpla si frauduloasa, evaziunea fiscala, falsul intelectual etc.

3. Ipoteze legale de atragere a raspunderii administratorilor
Conform dispozitiilor Legii societatilor comerciale republicata (art.73), administratorii sunt raspunzatori pentru:
- realitatea varsamintelor efectuate de asociati;
- existenta reala a dividendelor platite;
- existenta registrelor cerute de lege si corecta lor tinere;
- exacta indeplinire a hotararilor adunarilor generale;
- stricta indeplinire a indatoririlor pe care legea, actul constitutiv le impun.2

4. Raspunderea administratorilor societatii in temeiul Legii 85/2006
In conformitate cu prevederile art. 2 din Legea nr.85/2006 scopul legii este instituirea unei proceduri pentru acoperirea pasivului debitorului aflat in insolventa. In consecinta, scopul legii este acela de a realiza o maximizare a averii debitorului si de satisfacere intr-un cuantum cat mai ridicat a creantelor creditorilor.

Una dintre masurile necesare pentru maximizarea averii debitorului (cresterea cuantumului activelor) si, in acelasi timp, de acoperire a pasivului debitorului, consta in tragerea la raspundere a tuturor persoanelor care se fac vinovate pentru ajungerea debitorului in stare de insolventa. Aceasta masura aduce rezultate benefice pentru creditorii care compun masa credala, intrucat, prin punerea in executare a sentintei obtinute in procedura prevazuta de art. 138, se sporesc sansele de recuperare si gradul de acoperire al creantelor pe care le detin impotriva debitorului, atat prin deplasarea executarii silite asupra patrimoniului persoanelor care au cauzat insolventa debitorului, cat si prin posibilitatea de recuperare a creantelor, dupa inchiderea procedurii insolventei si disparitia debitorului ca subiect de drept.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.