Raspunderea penala

Trimis la data: 2010-09-20
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 8.72 / 10
Downloads: 7
Autor: CRISTEA EMANUELA
Dimensiune: 16kb
Voturi: 9
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Raspunderea penala
Notiunea de raspundere penala
Raspunderea penala , ca forma distincta a raspunderii juridice , poseda anumite trasaturi definitorii , care o deosebesc de celelalte forme.Consecintele incercarilor de a conceptualiza termenul de raspundere juridica au avut inevitabile repercusiuni si asupra notiunii de raspundere penala. Exista doua pareri larg raspindite cu privire la definirea raspunderii penale: unii savanti afirma ca aceasta reprezinta obligatia unei persoane de a suporta o sanctiune penala datorita faptului ca a savirsit o infractiune. Aceasta definitie insa a fost supusa criticii deoarece se considera ca ea realizeaza o confuzie intre raspundere si sanctiunea insasi , ignorind faptul ca sanctiunea nu constituie decit instrumentul de realizare a raspunderii juridice.
Referat despre Raspunderea penala
Opiniile existente insa sustin ideea conform careia raspunderea juridica trebuie privita ca un raport juridic de constringere , al carui continut il formeaza obligatia de a suporta o sanctiune juridica si dreptul de a aplica o sanctiune penala , drept ce apartine statului si care este exercitat prin organele sale specializate.Exista rezerve si fata de aceasta definitie:sustinatorii ei au incercat sa exprime o notiune surprinzind in modul cel mai general si abstract substanta fenomenului in cauza si nu au trasat distinctii intre elementele de continut ale raportului juridic si insasi norma juridica.

Alti autori afirma ca raspunderea penala confera continut si finalitate raportului juridic penal , "determinind obiectiv si subiectiv , activ si pasiv , mecanismul incidentei sanctiunilor penale".

Putem defini in mod exhaustiv raspunderea penala drept institutia juridica ce cuprinde totalitatea normelor juridice care reglementeaza raporturile juridice , ce formeaza obiectul dreptului penal , si care se nasc in sfera activitatii de tragere la raspundere penala a tuturor celor care incalca sau ignora ordinea de drept , prin savirsirea de infractiuni , activitate care se desfasoara de autoritatile publice in temeiul legii si care este guvernata de principii proprii , in scopul apararii valorilor sociale esentiale , confirmate de ordinea constitutionala , in vederea mentinerii si a promovarii ordinii juridice si a binelui public.

Raspunderea penala , fara indoiala , este un fenomen complex si procesul realizarii sale in practica consta din citeva etape , dupa cum urmeaza:
-intentarea urmaririi penale;
-tragerea persoanei in calitate de inculpat;
-pronuntarea sentintei de condamnare cu indicarea pedepsei concrete ce urmeaza sa fie aplicata infractorului;
-executarea pedepsei;
- expirarea termenului antecedentului penal.

In mod corespunzator si in concordanta cu schimbarea etapelor procesului de realizare a raspunderii penale se schimba si organele de drept:
-de ancheta;
-de urmarire penala;
-de judecata;
-institutiile penitenciare.

De asemenea , o data cu parcurgerea succesiva a acestor etape evolueaza si sufera schimbari si statutul juridic al persoanei: banuit, inculpat, acuzat,judecat, condamnat,detinut.

Astfel , raspunderea penala se prefigureaza ca o categorie juridica complexa , dar totusi integra , a carei finalitate o constituie conservarea valorilor sociale fundamentale si a ordinii de drept in general si apararea lor de orice atentat criminal.

2.Principiile raspunderii penale
Raspunderea penala , ca si toate celelalte institutii juridice , este guvernata de o serie de principii juridice.Importanta principiilor este lesne de inteles daca realizam faptul ca ele reprezinta niste reguli de drept obiectiv avind caracter de generalitate si care servesc drept idei calauzitoare in sistemul acestei institutii juridice.

O importanta fundamentala o prezinta principiul legalitatii raspunderii penale , care stipuleaza ca intregul proces de tragere la raspundere penala a persoanelor care au incalcat sau au ignorat ordinea de drept trebuie sa se desfasoare numai in limitele si in cadrul stabilit de legislatia in vigoare.Numai legea poate sa stabileasca care fapte ilicite sunt considerate infractiuni , care sunt organele competente sa examineze respectivele incalcari ale ordinii de drept , ce sanctiuni pot fi aplicate , care sunt conditiile de aplicare si de executare a acestor sanctiuni , precum si cauzele care exclud caracterul infractional al faptei sau cele care exclud raspunderea penala.

Un alt principiu , nu mai putin important , este principiul personalitatii , cunoscut si ca principiul individualizarii raspunderii penale si care stabileste caracterul strict personal al raspunderii. Destinatarul acesteia nu poate fi decit persoana fizica care este vinovata de comiterea unei infractiuni.Astfel , este exclusa raspunderea colectiva.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.