Raspunderea penala a functionarilor de politie

Trimis la data: 2013-10-28 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 30 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: trandafir Dimensiune: 40kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Evolutia raspunderii juridice a functionarilor publici trebuie studiata in raport de imprejurarile istorice ale statului, a formelor de guvernare si conceptiile politico-sociale ale diferitelor epoci istorice parcurse de omenire. Dintre acestea, forma de guvernamant are un rol determinant, intrucat ea sintetizeaza conceptia si modalitatile de abordare ale realitatilor politice, sociale, economice si culturale ale legiuitorului.

Astfel, intr-o forma de guvernamant fondata pe o conceptie absolutista, ideea de responsabilitate a statului era aproape inexistenta, pe cand, intr-o forma de guvernamant bazata pe o conceptie individualista, ideea de responsabilitate devine o realitate.
Responsabilizarea statului si a functionarilor publici a aparut inca din Antichitate in vremea "democratiilor" romane si grecesti cand a fost instituit un adevarat drept de anulare al hotararilor consulilor de catre popor.


Evul Mediu, prin aparitia centralizarii statului a reprezentat un pas inapoi comparativ cu reglementarile dreptului roman, neputandu-se vorbi de o responsabilitate a statului si/sau a reprezentantilor statului. Insa, in statele absolutiste ale antichitatii, in care Regele detinea toate puterile statului, nu putea fi vorba despre o raspundere a puterii publice fata de particularul lezat in drepturile sale.

Au aparut doar timide teorii filozofice care contestau si criticau puterea absoluta a statului. Absolutismul monarhic, centralist, a facut ca statul sa se identifice cu persoana conducatorului. "L`Etat s`est moi !" se spunea in Franta, in timpul Regelui Soare, in timp ce englezii mergeau pana acolo incat au sustinut teoria iresponsabilitatii regelui prin formula "The king can`t do wrong !".
In Statul Roman regasim aceeasi situatie in timpul regalitatii.

Abia pe timpul Republicii incepe sa fiinteze ideea unei responsabilitati a puterii publice, in sensul ca exista o actiune populara prin care fiecare cetatean avea dreptul sa cheme la raspundere pe functionarul public. Astfel, provocatio ad populum era un adevarat drept de anulare a hotararilor consiliilor, despre care aminteam mai sus.

Analizand limitele puterii publice in epoca feudalismului si evului mediu, constatam ca aceasta perioada a fost mai ostila ideii de responsabilitate a puterii publice comparativ cu epoca romana. Cei care au detinut puterea in aceasta oranduire - regii - se simteau investiti, in ochii multimii, cu puterea divina si aflau doar in crezul lor vointa de a nu abuza de puterea lor nelimitata, aceasta fiind singura opreliste in calea abuzurilor.

Intre secolele XVIII si XX, conceptiile despre limitele si fundamentele raspunderii juridice ale Statului si ale functionarilor de stat au fost dominate de principiul iresponsabilitatii puterii publice din timpul Revolutiei Franceze, explicat prin conceptia gresita pe care oamenii o aveau despre stat. Statul era considerat ca o putere superioara si infailibila, aflata deasupra tuturor, care nu putea gresi si, pentru acest unic considerent, nici nu trebuia tras la raspundere. S-a considerat ca notiunea de suveranitate este incompatibila cu cea de responsabilitate.

Cu timpul, s-a admis ideea ca, daca actele statului sunt vatamatoare pentru cineva, inseamna ca ele nu sunt conforme cu legea si, in acel caz particular, fiind contrare legii, pot da nastere la o cerere de reparatie a prejudiciului. Dar nici in aceasta situatie Statul este iresponsabil, si, daca o lege nu este respectata, faptul trebuie imputat in intregime agentului care este insarcinat sa o execute si care, sustine propria sa vointa vointei statului suveran.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.