Ratiunea

Trimis la data: 2006-05-21
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.79 / 10
Downloads: 2592
Autor: Elizza20
Dimensiune: 7kb
Voturi: 154
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ratiunea:Multimile nu sunt influentabile cu ajutorul rationamentelor si ca nu înteleg decât asociatiile de idei grosiere . Deci , oratorii care nu stiu sa le impresioneze fac apel la sentimentele lor si niciodata la ratiunea lor . Legile logicii rationale nu au nici un efect asupra lor .Ratiunea
Ratiunea:Pentru a convinge multimile trebuie mai întâi sa-ti dai bine seama de sentimentele de care sunt ele animate , sa te prefaci ca le împartasesti , ca apoi sa încerci sa le modifici , provocând cu ajutorul unor asociatii rudimentare , anumite imagini sugestive ;

De exemplu : Trebuie sa stii ca , la nevoie , sa faci pasi îndarat , mai ales sa stii sa ghicesti în fiecare clipa sentimentele pe care le generezi . Trebuinta aceasta de a-ti varia limbajul dupa efectul produs în momentul în care vorbesti , face dinainte neputincios orice discurs studiat si pregatit . Oratorul care îsi urmeaza gândirea sa si nu pe cea a auditorilor sai , pierde prin însusi acest fapt orice influenta .

Ratiunea:Spiritele logice , obisnuite cu lanturi de rationamente riguroase , nu se pot opri sa nu recurga la acest mod de persuasiune atunci când se adreseaza multimilor , iar lipsa de efect a argumentelor lor îi surprinde întotdeauna . „ Consecintele matematice uzuale bazate pe silogism , adica pe asociatii de identitate , scrie un logician – sunt necesare ... Necesitatea ar forta chiar si asentimentul unei mase anorganice , daca aceasta ar fi capabila sa urmareasca asociatiile de identitate .“

Ratiunea:De exemplu : Daca se încearca sa convingem prin rationament spiritele primitive , pe salbatici sau pe copii , de exemplu ne vom da seama de slaba valoare pe care o are acest mod de argumentare .
Nu este nevoie sa ne coborâm pâna la fapturile primitive pentru a constata completa neputinta a rationamentelor atunci când ele au de luptat împotriva sentimentelor . De exemplu :

Daca ne reamintim cât de tenace au fost , timp de mai multe secole , superstitiile religioase celei mai elementare logici . Timp de aproape 2 mii de ani cele mai luminoase genii au fost îngenuncheate sub legile lor si a trebuit sa ajungem în epoca moderna pentru ca veracitatea lor sa fi putut fi doar contestata .

Evul Mediu si Renasterea au avut multi oameni luminati ; nu au
avut însa macar unul singur al carui rationament sa fi demonstrat laturile infantile ale acestor superstitii , facând sa se nasca o cât de mica îndoiala asupra actelor criminale ale diavolului sau asupra necesitatii de a-i arde pe vrajitori .

Negresit , ratiunea umana nu a reusit sa antreneze umanitatea pe fagasele civilizatiei cu ardoarea si cutezanta cu care au pus-o în miscare himerele sale .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.