Razboaie romane

Trimis la data: 2002-06-10 Materia: Istorie Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 2089
Autor: Andrada Stan Dimensiune: 10kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Razboaie romane - Datoritã esecurilor suferite in politica externa si datorita masurilor luate înpotriva adeptilor religiei Mozaice si a religiei crestine, Împaratul Domitian si–a atras ostelitatea tuturor supusilor. Ca urmare in anul 96 dupa Hristos, Imparatul Domitian a fost asasinat de catre opozantii sai politici.Razboaie romane

La tronul Imperiului Roman a ajuns batranul general Marcus Cocceus Nerva. Acesta dorind sã înlãture din politica externã esecurile Imparatului Domitian, a hotãrât sã supunã teritoriile germanice de pe fluviu si în vestul Panoniei. Acestea au fost supuse de cãtre legiunile romane conduse de generalul Marcus Ulpius Traianus.

Pentru felul cum si – a slujit tara în anul 97 dupã Hristos generalul Traian a fost adoptat ca fiu si asociat la domnie de cãtre Împãratul Nerva. În anul 98 dupã Hristos, la moartea Împãratului Nerva Traian v–a ocupa tronul Imperiului Roman. El v-a domnii pânã în anul 117 dupã Hristos. De la începutul domniei, Împãratul Traian s-a pregãtit pentru supunerea Daciei.

Cauzele rãzboaielor daco–romane au fost :
1. Ca urmare a dezvoltãrii sale, Dacia constituia principalul rival al Imperiului Roman si îi împiedica politica expansionistã a acestuia.
2. Ca urmare a politicii de cucerire, Imperiul Roman trecea printr-o puternicã crizã economicã.
3. Criza economicã a Imperiului nu se putea solutiona decât prin preluarea bogãtiilor Daciei.
4. Prin supunerea Daciei îsi consolida hotarul de Nord al Imperiului, deoarece Dacia era cel mai înaintat bastion în lumea barbarã.
5. Cucerirea Daciei de cãtre romani, echival cu anularea pãcii semnate în anul 89 dupã Hristos.

Dacii si romanii s-au confruntat în douã rãzboaie:
a) 101–102 dupã Hristos
b) 105–106 dupã Hristos

Primul Rãzboi daco–roman :
În vara si toamna anului 101 dupã Hristos, legiunile romane au trecut Dunãrea pe la Portile de Fier si au înaintat în Banat. Ele au înfrânt armata dacã, de sub conducerea lui Decebal, în lupta de la Tapae. Dupã victorie, legiunile romane au intrat în Tara Hategului. Venirea iernii a oprit înaintarea legiunilor romane spre Transilvania. Încercând sã previnã viitoare atacuri, Decebal a creat în iarna anului 101–102 o diversiune. Dupã ce s-a aliat cu roxalanii si bastarnii, Decebal a trecut Dunãrea si a atacat Moesia. El spera cã romanii se vor retrage din Banat si Tara Hategului pentru a venii în apãrarea Moesiei.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.