Razvan si Vidra de B.P. Hasdeu

Trimis la data: 2009-05-02
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.50 / 10
Downloads: 800
Autor: Tania Niculae
Dimensiune: 16kb
Voturi: 29
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Una din acele structuri scriitoricesti rare, B.P.Hasdeu produce asupra istoricului literar din orice epoca o atractie irezistibila, dar si un sentiment coplesitor al neputintei cuprinderii, in totalitate, a tot ceea ce a gandit si infaptuit in istorie, publicistica, lingvistica, folcloristica sau literatura, acest spirit enciclopedic, mereu neastamparat si iscoditor, ivit la mijloul secolului trecut.
Drama Razvan si Vidra nu este numai o drama istorica, ci, in egala masura, o drama psihologica dupa cum precizeaza autorul in prefata operei: "Aceasta drama este, sau cel putin as fi dorit sa fie, o producere literara, psihologica si istorica".Piesa a fost jucata in 1867 si prezinta un moment din domnia fulguranta a lui Razvan-Voda. Poem dramatic structurat pe episoade si in cinci canturi ce urmarest traiectoria existentei lui Razvan, tigan dezrobit, in ascensiunea sa de la aceasta conditie umila la aceea de domn, trecand prin etape succesive: capetenie de haiduci, capitan in oastea leseaca, hatman si domn in Moldova.Subiectul:Compozitia a putut parea, din cauza dualitatii tematice, lipsita de unitate.

Intr-adevar primele doua canturi prezinta o ampla fresca a luptei "de ura" dintre boieri si popor pentru ca, in continuare, sa urmareasca evolutia in planul psihologic al eroului principal. Conflictul psihologic este surprins in evolutia de la dorinta de libertate si dreptate pana la setea de putere. Intre aceste doua ideii, libertate si dreptate pe de-o parte, putere de alta, se desfasoara o lume variata, insa destul de stangaci surprinsa, intr-o meritorie incercare de a alatura tragiului nota comica, in spiritul dramei romantice.

Dincolo de aparenta lipsa de libertate a actiunii, drama comunica o structura de o mare unitate data de aspetul major al conflitului: cel epic si psihologic care se desfasoara pe fundalul conflictului social.Inca din primele replici se defineste fundalul social, caracterizat prin Tanase, care din "rea pisma" a ramas "gol" si boierul Sbierea obsedat de patima acumularii banilor. Prin aparitia lui Razvan se defineste si conflictul dramatic.

La conditia sociala a lui Razvan se adauga prejudecatile epocii privitoare la tigani, obiect de batjocora, chiar pentru un cersetor ca Tanase. Umilit si dispretuit, Razvan gaseste in sine forta de a lupta impotriva "lumii" din epoca sa: "Lumea-si bate joc de mine! Rade lumea de Razvan / O sa raz si eu de lume...Da, vom rade fiecare: / Ea de mine cu trufie, eu de dansa cu turbare."Lupta lui Razvan cu "lumea" ramane principalul element al conflictului dramatic nu numai in primele doua canturi, ci si ulterior, cand Razvan din personaj reprezentativ al revoltei sociale, devine un personaj dilematic, atat doar ca planurile se inverseaza.

In partea a doua (canturile III-V), pe fundalul social care persista mai ales prin dragostea de patrie si popor, primeaza dezvoltarea psihologica, lupta lui Razvan sa-si faca loc in sus depasind "trandavita boierime". Aceasta lupta este ocazionata si in mare masura indrumata de Vidra. dar nu este cauzata de ea. Constructia dramei nu se opreste la multumirea simplista a firului epic principal. Sustinand esafodajul central, o serie de scene de intrigi marunte, de momente de zbucium, de afirmare a intelepciunii si culturii folclorice, trezesc interes si completeaza tabloul de viata al epocii.

Personajele se definesc in maniera romantica, mai ales prin tehnica contrastului. Confruntarea directa si prezentarea personajelor in actiune devin mijloacele de exteriorizare a sentimentului si a caraterului.Antiteza, uneori simetria si paralelismul prezente in intreaga drama, nu aluneca spre spectaculosul exterior caracteristic romantismului pasoptist, ci spre analiza psihologica, chiar si atuni cand sunt prezentate scene de mase.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.