Reabilitarea - aspecte teoretice si practice

Trimis la data: 2011-08-22
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 8.70 / 10
Downloads: 21
Autor: Nedelcu simona
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Reabilitarea este mijlocul legal prin care se inlatura consecintele condamnarii (interdictii, incapacitati, decaderi), daca fostul condamnat, pe o perioada mai lunga de timp, da dovada, prin intreaga lui comportare, ca s-a indreptast si ca este posibila o reintegrare a sa in societate, astfel incat sa se poata bucura, fara nicio restrictie de drepturile recunoscute cetatenilor.Reabilitarea este o masura de politca penala menita sa stimuleze efortul de indreptare si reintegrare in societate a fostului condamnat, prin repunerea acestuia in deplinatatea drepturilor politice si social-economice pe care le-a avut inainte de condamnare. Este reglementata in codul penal la art.133-139. Reabilitarea face sa inceteze decaderile si interdictiile.
Prin interdictii si decaderi se inteleg acele situatii impuse inculpatului prin hoptararea de condamnare atunci cand, pe langa pedeapsa principala a inchisorii, s-a aplicat si pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi.Incapacitatile sunt acele situatii in care persoana condamnata nu poate ocupa anumite functii sau activitati datorita condamnarii pentru anumite infractiuni sau ca anumite functii sau activitati pot fi indeplinite numai de persoane care se bucura de integritate morala sau reputatie nestirbita.

Reabilitarea produce efecte asupra viitorului fostului condamnat, in sensul ca face sa dispara acele incapacitati, decaderi si interdictii, dar si asupra starii de recidiva, astfel ca, potrivit art.38 C.pen., condamnarea opentru care s-a obtibut reabilitarea nu mai este luata in seama la stabilirea starii de recidiva. Cu toate acestea, reabilitarea nu are drept urmare repunerea in functia de pe care persoana condamnata a fost scoasa .

Aceasta din urma putand ocupa o functie similara celei avuta anterior, numai daca postul respectiv este liber, deoarece reabilitarea nu reprezinta "restitutio in integrum", adica nu sterge efectele condamnarii, nu reprezinta o achitare a inculpatului sau o anulare a condamnarii, cu obligatia de a reveni la situatia anterioara.

Efectele reabilitarii nu se intind asupra masurilor de siguranta, cu exceptia celei prevazuta la art.112 lit.d C.pen., si anume interzicerea de a fi in anumite localitati, pentru ca prezenta condamnatului ar putea fi generatoare de pericol.Formele reabilitarii. Reabilitarea, in dreptul penal, este cunoscuta sub doua forme:reabilitarea de drept, caracterizata prin faptul ca intervine din oficiu, "ope legis", in anumite conditii;

Reabilitarea judecatoreasca (sau legala) care se acorda la cererea condamnatului de catre instanta judecatoreasca, in cazul in care sdunt indeplinite cerintele prevazute de lege.Aceasta forma de reabilitare poate fi acordata doar fostilor condamnati, persoane fizice.Reabilitarea de drept. Reabilitarea de drept, conform art.1341 C.pen. este acea forma a reabilitarii ce intervine din ofiviu pentru condamnarile la pedeapsa amenzii sau a inchisorii care nu depaseste un an, daca in decvurs de 3 (trei) ani condamnatul nu a savarsit nicio alta infractiune.

De reabilitarea de drept pot beneficia si persoanele juridice, daca in decurs de 3 (trei) ani de la data lacare pedeapsa smenzii, sau dupa caz, pedeapsa complementara a fost executata sau considerata ca executata, persoana juridica nu a mai savarsit vreao alta infractiune.In practica judiciara s-au constatat si situatii in care un condamnat la pedepse succesive susceptibile de a fi reabilitate de drept solicita reabilitarea.

Din analiza condamnarilor succesive legiuitorul a raspuns afirmativ, in sensul ca reabilitarea de drept va interveni pentru fiecare condamnare in parte, intre executarea pedepsei anterioare si savarsirea din nou a unei infractiuni se implineste termenul de 3 (trei) ani. Daca pentru una dintre condamnarile succesive nu sunt indeplinite conditiile pentru a interveni reabilitarea de drept atunci aceasta nu va opera deoarece reabilitarea priveste pe condamnat si nu condamnarile aplicate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.