Reactia de eliminare

Trimis la data: 2010-01-20 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 3266
Autor: Tipa Blondă Dimensiune: 226kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Reactia de eliminare
In reactiile de eliminare un atom sau o grupa de atomi din molecula unui compus organic de elimina(paraseste molecula) impreuna cu un alt atom(sau grupa de atomi);din aceeasi molecula(reactia de eliminare intramoleculara) sau din molecula altui compus organic(reactia de eliminare intermoleculara).

Referat despre Reactia de eliminare
REACŢII DE ELIMINARE INTRAMOLECULARE
Într-o reactie de eliminare intramoleculară:
-un atom electronegativ sau o grupa de atomi din molecula unui compus organic se elimina(paraseşte molecula),împreună cu un atom de H (sau un alt atom) legat de atomul de carbon vecin si
-atomii de carbon,C vecini,rămaşi cu valenţe libere,îşi pun în comun electronii neîmperecheaţi formând noi legături chimice π (legături duble sau triple).

Prin astfel de reacţii de ELIMINARE INTRAMOLECULARĂ se obţin compuşi nesaturaţi

DEHIDROHALOGENAREA COMPUŞILOR HALOGENAŢI
În reacţia de dehidrohalogenare,se elimina un atom de halogen de la un atom de carbon şi un atom de hidrogen legat de atomul de carbon vecin.Între cei doi atomi de carbon,de care erau legaţi atomii eliminaţi,se stabileşte o legatura π.
H H H H
| | +HO | |
R-C-C-H R-C=C-H+HOH+X
| | C2H5OH
H X

Racţia prin care se elimina un hidrogen (ca proton,H*) si un halogen(ca ion halogenura,X-) din molecula unui compus organic se numeşte REACŢIA DE DEHIDROHALOGENARE. Prin dehidrohalogenarea compusilor monohalogenaţi, în soluţie de baze tari în etanol,se obţine o alchenă şi hidracidul sau ionul de halogenura X-corespunzător. Reacţia de dehidrohalogenare are loc în prezenţa unor baze tari(NaOH,KOH) dizolvate in alcooli inferiori.

NUMĂRUL ŞI PROPORŢIA ÎN CARE SE OBŢIN ALCHENELE PRIN DEHIDROHALOGENAREA COMPUŞILOR MONOHALOGENAŢI
În urma undei reacţii de dehidrohalogenare se pot forma ca produsi,una sau mai multe alchene diferite,în funcţie de simetria moleculei şi de natura radicalilor alchil legaţi de atomul de carbon care conţine substituentul halogen.

- Când atomii de carbon vecini celui de care este legat halogenul fac parte din radicali identici,din reactia de dehidrohalogenare rezultă o singură alchenă.

- Când atomii de carbon vecini celui de care este legat halogenul fac parte din radicali diferiţi,din reacţia de dehidrohalogenare rezultă un amestec de alchene(izomeri de poziţie).Când atomul de halogen este legat de un atom de carbon care are vecini doi atomi de carbon cu numar diferit de atomi de hidrogen,halogenul se elimină împreuna cu hidrogenul legat de atomul de carbon vecin,cel mai sărac în hidrogen (Regula lui Zaiţev).

În acest fel,prin dehidrohalogenarea unui compus monohalogenat se obţine ca produs majoritar alchena cu cel mai mare număr de radicali alchil legaţi de atomii de C participanţi la dubla legătură.

DESHIDRATAREA ALCOOLILOR
Alcoolii pot participa la reacţii de eliminare,prin grupa funcţionala hidroxil,-OH. În astfel de reacţii se elimina grupa funcţională hidroxil,-OH împreuna cu un atom de hidrogen legat de atomul de carbon vecin celui de care era legată.Între cei doi atomi de carbon,de care erau legaţi atomii eliminaţi,se stabileşte o legătură π:

H H H H
| | | |
R-C-C-H R-C=C-H + H2O
| |
H OH

Din reacţia de eliminare rezultă o alchenă şi apă. În general,pierderea de molecule de apă se numeşte DESHIDRATARE. Reacţia prin care se elimină o grupă hidroxil şi un atom de hidrogen din molecula unui compus organic,sub formă de apă,se numeşte REACŢIE DE DESHIDRATARE.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.