Reactoare ideale - reactor cu flux

Trimis la data: 2011-08-29 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 132
Autor: Sav alexandra Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Progresele inregistrate in domeniul nuclear, care au cumulat cu descoperirea in 1938 de catre Hann Meinter Strassmann a reactiei de fisiune in lant, au condus la punerea in functiune la 2 decembrie 1942, in timpul celui de al doilea razboi mondial, a primului reactor nuclear, de catre E. Fermi, la Chicago (S.U.A.). Consecintele imprevizibile alee acestei descoperiri au avut ca prim rezultat construirea bombei atomice si efectuarea primei explozii nucleare experimentale in anul 1945, de catre S.U.A., in New Mexico, urmata de desoperirea reactiilor termonucleare si a bombei atomice cu hidrogen.

Construirea reactorilor nucleari si posibilitatea de a utiliza aceste instalatii pentru a produce energie electrica in cantitate mare, au transferat apoi problema protectiei contra radiatiilor si odata cu aceasta si problema protectiei contra radiatiilor, in plin domeniu industrial si economic.

Cresterea necontenita a numarului de reactori nucleari si a puterii acestora necesita aplicarea unor masuri de securitate pentru a evita eventualele accidente si consecintele lor ca de exemplu cel de la Windscale, Anglia, in octombrie 1957 cand au fost eliminate in mod accidental in atmosfera importante substante radioactive care au produs contaminarea solului, a productiei agricole si a apei potabile din intreaga regiune.

Reactorul nuclear reprezinta o instalatie complexa in care se desfasoara controlat, in regim critic, reactia nucleara de fisiune in lant.Un reactor nuclear se compune din: zona activa, materialele de sustinere, reflectorul de neutroni, barele de reglare si control, fluidul de racire si blindajul de protectie biologica a personalului care lucreaza in acest loc.

De asemenea, reactorul este prevazut cu o serie de canale de iradiere experimentala, prin care se introduc diferite tinte ce se expun reactiilor nucleare date.Reactorul este format dintr-un ansamblu cilindric din otel-inox (calandria) plasat intr-o structura de beton placat cu otel care asigura protectia termica si racirea. Calandria contine apa grea ca moderator, mecanisme de control al reactivitatii si 380 canale de combustibil.

Canalele de combustibil care contin combustibil si apa grea folosita ca agent de racire, sunt amplasate in tuburi mai mari in calandria.Calandria este sustinuta de protectii de capat intre zona aciva a reactorului si zona de functionare a masinii de incarcat combustibil. Reactorul este incarcat cu uraniu natural sub forma de pastile de UO2. Treizeci de pastile puse cap la cap sunt continute intr-o teaca din aliaj de zirconiu (Zircaloy) formand un element combustibil.

Transmutatiile radioactive naturale precum si reactii nucleare produse artificial, prin reactii de fisiune nucleara au ca rezultat degajarea unor mari cantitati de energie pe unitatea de masa a substantei cu care reactioneaza.Posibilitatea utilizarii energiei nucleare s-a realizat o data cu descoperirea fisiunii nucleare si procedeul obtinerii reactiei in lant.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.