Realismul - raportare la romanul Enigma Otiliei

Trimis la data: 2011-06-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 20
Nota: 7.71 / 10
Downloads: 3276
Autor: Viorel cornel
Dimensiune: 54kb
Voturi: 92
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Enigma Otiliei, scris in 1938, este al doilea roman al lui G. Calinescu dupa Cartea nuntii. Constituie o revenire la formula obiectiva de roman, la metoda balzaciana, devenind un roman polemic, dar si o ilustrare a conceptiei sale despre curentele literare. Roman realist, de inspiratie citadina este o creatie balzaciana, care prezinta viata burgheziei bucurestene de la inceputul secolului XX. Dincolo de mastile simbolice care se preumbla in aceasta lume se intrevede, gra-vitand in jurul eroilor, viziunea realista. Cititorul poate decupa la nesfarsit scene de viata reala, fiecare aducand cu sine ceva din atmosfera lumii evocate, din moda timpului, din psihologia personajelor. Nu intamplator afirma N.Manolescu ca "la Calinescu este un balzacianism fara Balzac", deoarece acesta nu scrie pur si simplu balzacian, ci descopera polemic balzacianismul intr-un moment in care romanul se schimbase.
Aceasta capodopera nu se retine printr-o curgere fireasca a actiunii, printr-o gradare minu-tioasa a tensiunii si a evolutiei personajelor, ci prin arta deosebita a autorului de a surprinde realitatea la un moment dat si de a realiza scene de viata autentica, in care de fiecare data per-sonajul principal este altul.

Ofera o ampla fresca sociala, surprinzand medii de viata diferite, re-date veridic, in imagini de mare autenticitate. Plecand de la experiente de viata, creeaza un uni-vers verosimil, in care se misca oameni vii.Enigma Otiliei este, in spirit balzacian, o reconstructie, un roman de critic, in care realis-mul , balzacianismul si obiectivitatea devin program estetic.

Ion Balu considera romanul o "scriere realista cu infuzii romantice si ecouri ale curentelor de avangarda, asimilate organic intr-o compozitie clasica[...], consacrand in campul literelor autohtone indiscutabila vocatie epica a unui creator, caruia nu i se poate nega efortul de a tran-scende banalul cotidian".

N. Manolescu afirma : "realismul balzacian nu e documentar, ci vizionar, stiinta lui fiind din speta poetica a romantismului. Si oricum, acest realism presupune, din punct de vedere socio-logic, o anumita incredere profunda in fortele de afirmare din societate.... La Calinescu , balza-cianismul este redescoperit polemic, intru-un moment in care romanul se schimbase o data cu clasa sociala care-i daduse nastere."

In viziunea critica a lui Pompiliu Constantinescu, " EnigmaOtiliei este construita cu un meste-sug sigur,pe mai multe planuri, si cu o detasare epica intru totul stapana pe materialul uman, atat de divers si de inchegat in fizionomia lui.... A procedat clasic, dupa metoda balzaciana a faptelor concrete, a experientei comune, fixand in niste cadre sociale bine precizate o fresca din viata burgheziei bucurestene.... Romanul este centrat pe mobila psihologiei a unui adolescent in plina criza de crestere si formare a personalitatii; pe aceasta mobilitate, ca pe o axa de orien-tare, se organizeaza intamplarile epice, se dezvaluie caracterele marcante sau brusc puse-n miscare de personagiilor cu o structura bine definita."

II. Sursa de inspiratie, constructia subiectului si a discursului narativ.
Toate scrierile pornesc de la un amanunt real, autobiografic sau imprumutat dintr-o bio-grafie susceptibila. Romanul "Enigma Otiliei" de G. Calinescu este inspirat dintr-un jurnal de al sau,in care era notat urmatoarele cuvinte: "Vineri 12.II, a murit Tinca, una din matusile Casei cu molii. A alunecat si ea pe gheata in acel portic de lemn putred si a cazut mortal, daca n-a avut mai degraba un atac apoplectic.

Cu un an inainte, Jenica cazuse la fel.[...] Nu m-am dus la in-mormantare. Azi Tinca doarme pentru prima noapte eterna, in noul culcus. Un roman despre nulitatea vietii lor ar fi foarte interesant: Istoria sotilor Popescu. A auzit ca Bica Simion, fratele, a invadat cu numerosii lui copii casa, dibuind banii si luand lacom din ei. Si cand a murit Tache - acelasi lucru: muierile s-au inchis in casa si au cautat banii. Distrugerea unei familii care nu exista prin individualitati, ci prin congregatie e impresionanta, mai ales cand se intrevede lim-pede disparitia ei ".

Prin urmare, aceste evenimente, de un comic macabru, au generat ideea romanului si au fundamentat tipurile.Opera literara este un roman prin amploarea actiunii, desfasurata pe mai multe planuri, cu conflict complex la care participa numeroase personaje. Este un roman realist prin: tema, struc-tura, specificul secventelor descriptive, realizarea personajelor tipologice, caracterul critic, luxul de amanunte, caracterul monografic, senzatia de fapt trait.

Tema romanului este viata burgheziei bucurestene de la inceputul secolului XX, zugravita in datele ei esentiale, cu relatii si tipologii specifice. Roman al unei familii si istorie a unei mos-tenirii, este realist - balzacian prin subtemele mostenirii, paternitatii si casatorii.

Mostenirea este cea care declanseaza si mobilizeaza energii umane in continua infruntare, dar si cea care hotaraste mai multe destine. Aglae, Aurica, Stanica sunt personajele care vor averea; Pascalopol si Felix incearca sa dobandeasca banii pentru Otilia,iar ea este indiferenta in aceasta lupta pentru mostenire. Jocul de carti din casa lui mos Costache,discutiile aprinse; mis-carile si gesturile grotesti fac din personaje niste caricaturi.

In fragmentul in care este instrainat avutul lui mos Costache sau in care sunt cautati banii batranului, scriitorul inregistreaza gestul febril, atmosfera incordata, astfel incat firul epic se reduce la fraza : "Mos Costache este un avar care, inspaimantat de sora lui, Aglae, si de familia ei, nu va reusi sa lase averea Otiliei, avere pe care va pune mana arivistul Stanica Ratiu".

Titlul initial, Parintii Otiliei, ilustreaza subtema balzaciana a paternitatii, concretizat in ra-portul dintre parinti si copii(Costache - Otilia, Pascalopol - Otilia etc.), dar mai ales in deter-minarile ei social-economice. De aici si observatia lui Ov. S. Crohmalniceanu ca fiecare dintre personaje, inclusiv Stanica Ratiu, devin "parintii" Otiliei, pentru ca ii hotarasc destinul. Otilia se afla in centrul romanului, in jurul careia graviteaza celelalte personaje, fiind prezentate si ipos-taze false ale parintilor autentici.

Aglae este intruchiparea mamei vitrege : "Oricat ar parea de bizar, Aglae se numara si ea printre "parintii" Otiliei . De departe, sora lui mos Costache ii privegheaza fetei, ca un geniu rau, viitorul"(Crohmalniceanu). Stanica este numit "Catavencu paternal", deoarece sentimentele sale fata de Otilia sunt pur demagogice, avocatul dorind doar averea fetei.

Mos Costache reprezinta paternitatea redusa la o simpla datorie, iar Pascalopol este cel care asemenea unui parinte o protejeaza, dar care oscileaza nesigur intre sentimentul erotic si cel de paternitate : "Drama Otiliei e ca Pascalopol nu poate sa o protejeze parinteste decat sub forma maritala. El, ca sa-i fie tata, trebuie sa-i devina sot"(Crohmalniceanu).

Paterni-tatea este, de pilda,expresia nemijlocita a insusi principalului creator; prin zamislirea de urmasi se perpetueaza viata si capata sens o filozofie a biologicului. Totodata, presupune un intreg sis-tem etic, al raspunderii continute in calitatea de tata si in cea de fiu.


Mos Costache este primul care-si exercita misiunea de protector al orfanilor. Fata de Otilia ar avea toate motivele sa se simta indatorat, pentru ca averea mamei sale i-a ramas lui. El do-reste sincer sa-i asigure viitorul, dar este zgarcit, si aceasta capata o importanta capitala in actiunile sale. Ca toti avarii se teme de lume, se tine mereu in garda, este suspicios, ascuns.

Amana mereu ideea de a o infia pe Otilia, nu indrazneste sa treaca pe numele ei ceva din multele lui imobile, imagineaza tot felul de combinatii complicate care sa o puna pe fata la adapost din punct de vedere material. Batranul nu se poate desparti de banii sai, vinde casele pentru a pre-face totul in bani lichizi, dar se pregateste iarasi sa cladeasca. Ii incredinteaza lui Pascalopol trei pachete de bancnote ca sa le depuna la banca in contul lui Otilia, dar se razgandeste, amintin-du-si ca mai are niste bani de incasat si e mai bine sa-i depuna pe toti odata.

Pascalopol nu-si poate realiza instinctul patern decat intr-o expresie erotica. O luciditate amara il face sa vada ca aceasta rudenie include o ambiguitate fatala. El propune o intrecere leala, deoarece stie ca va castiga. Otilia va veni pana la urma cu el, de aceea are taria sa astepte. Stie ca nu castiga decat o iluzie si ca aceasta, ca orice fata tanara, se simte atrasa acum de matu-ritatea sa, dar, devenind femeie va descoperi adevarata dragoste si-l va parasi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.