Realismul creatiei lui Ioan Slavici

Trimis la data: 2010-09-14
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 8.07 / 10
Downloads: 103
Autor: Cezar Dragnea
Dimensiune: 15kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Realismul este un current literar de larga circulatie care s-a conturat in prima jumatate a secolului al XIX-lea ca protest impotriva retorismului romantic si al lirismului excesiv.Aparitia unui current literar este strans legata de un anumit stadiu de dezvoltare sociala,dar nu poate fi incadrat in limitele istorice fixe.Istoria literara mentioneaza evenimente de care se leaga aparitia unui current literar :aparitia unei reviste,constituirea unui cenaclu literar,publicarea de manifeste literare etc.
Curentul literar presupune o miscare de idei impotriva alteia.In acest sens,exemplele sunt concludente.Romantismul a aparut ca o reactie la normele rigide ale clasicismului,proclamand ca principiu libertatea totala in arta,dand frau liber imaginatiei creatoare,in timp ce realistii pun accent pe prezentarea obiectiva a faptelor.Dincolo de reactia antiromantica,realismul s-a dezvoltat in stransa legatura cu afirmarea stiintelor si ca atare opera literara trebuia sa aplice metode asemanatoare cu acelea ale cercatarii stiintifice.In locul imaginatiei romantice,se observa un respect deosebit pentru fapte,un adevarat cult al observatiei.

Conceptul de realism a fost folosit pentru prima data de pictorul francez G.Courbet(1819-1877),care in 1855 a deschis o expozitie personala sub numele de "Realism-expozitie de 40 de tablouri".
Desi realismul nu are o lucrare cu character de program,asa cum are clasicismul,celebra prefata la"Comedia umana"(1842) a lui Balzac expune crezul realist al autorului.Studiul societatii este comaparat de Balzac cu studiul zoologiei,gasind asemanari si deosebiri.

La noi,George Calinescu defineste realismul in "Cronicile optimismului"ca pe o"metoda care pune arta in concordanta cu realul".
Adevarul este ca realismul nu inseamna oglindirea si acceptarea realitatii,ci lupta pentru a o transforma in mai bine.Realismul presupune o atitudine militanta,critica si nu apologetica fata de realitate.Iata de ce realismul nu poate fi decat critic!

Pornind de la realitate,scriitorul va selecta si ierarhiza datele furnizate de aceasta,retinand acele elemente caracteristice unei categorii de oameni sau evenimente in care se reflecta legile vietii,in care se pot recunoaste mai multe fapte sau mai multi oameni fara sa se identifice.In felul acesta individualul se ridica la valoarea generalului.

"Realistii nu se indreapta spre trecut,ei au ca obiect societatea contemporana cu toate suferintele,cu toate durerile si bucuriile ei.Literatura realista este o literature de critica a societatii contemporane" [1]Realismul secolului al XIX-lea nu apare pe un teren arid.La inceput,el se suprapune cu romantismul,majoritatea scriitorilor realisti si-au facut debutul sub semnul romantismului.Ele au ca nota comuna-atitudinea protestatara fata de societatea contemporana.Si cu clasicismul exista note commune,cum ar fi obiectivitatea si tipologia personajelor,numai ca realismul interpreteaza"tipul"ca tip social sin u ca tip universal uman.

Realismul romanesc a coexistat cu romantismul,asa,dupa cum,si clasicismul a coexistat cu romantismul,dat fiind dezvoltarea tardiva a literaturii romane si a conditiilor istorico-sociale specifice.
In a doua jumatate a secolului al XIX-lea se creeaza si la noi o miscare a ideilor sociale,un interes deosebit,fara precedent,pentru stiinta,pentru presa.Entuziasmul care a inflacarat generatia de romantici de la 1848 incepe sa fie inlocuit cu observatia critca.
O cunoscuta forma de manifestare a realismului in literatura romana este interesul pentru fiziologii la Negruzzi,Kogalniceanu,Heliade,unde se observa influenta lui Balzac.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.