Recenzia cartii Puterea blanda de Nye Joseph

Trimis la data: 2015-05-25
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 1
Autor: Brinza Anisoara Silvia
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cartea Putera blanda, scrisa de Nye este o opera apreciabila pentru studiul relatiilor international. Dintre toate cartile care definesc conceptul de putere politica, Nye reuseste sa puna in evidenta faptul ca puterea este schimbatoare si mai usor de trait decat de definit. In viata de zi cu zi toti vorbim si depindem de putere, dar putini sunt cei care o inteleg. Ceea ce am retinut este ca cei care detin resursele de putere nu au garantat faptul ca vor obtine rezultatele dorite. De asemenea vedem cum puterea este clasificata in doua directii: puterea blanda si puterea dura. Diferenta dintre cele doua este ca puterea poat fi dominata fie prin forta, fie prin incurajare.
Un aspect important desprins din carte este identificarea surselor ale puterii blande ale Statelor Unite. Acest subiect mi s-a parut essential in a defini si intelege puterea blanda si cum este promovata ea. Un stat, precum SUA, are la baza o putere ce promoveaza valori cum sunt drepturile omului si democratia. Imaginea Americii si atractivitatea exercitata asupra altora reprezinta o compozitie formata din idei si atitudini variate.

De retinut este capitolul ce ilustreaza puterea blanda manifestata de Uniunea Sovietica, Europa, Asia si actorii nestatali. Se pare ca existenta unui sistem inchis in cadrul Uninunii Sovietice, lipsa unei culture populare captivante si politica externa brutala a facut ca in termen de putere blanda, Uniunea Sovietica nu a fost niciodata un adversar pe masura SUA . Nu acelasi lucru il putem afirma despre Europa, a carei putere blanda nu se bazeaza doar pe raspandirea limbii, a culturii si a preocuparilor fata de mediu si drepturile omului.. Drumul puterii blande in Asia a fost unul anevoios, dar pe viitor aceasta putere se va intensifica din ce in ce mai mult, dar in acest moment se afla atat in urma Statelor Unite cat si Europa.

In capitolul Exercitarea puterii blande autorul analizeaza chestiuni practice legate de modalitatea de a exercita puterea blanda prin intermediul diplomatiei politice. Odata cu intararea Americii in Razboiul Rece, ofensiva culturala a guvernului a capatat o anvergura globala, resursele de putere blanda din timpul razboiului fiind partial create de guvern, partial in mod privat. Dar dupa incheierea Razboiului Rece cand guvernele cautau metodele cele mai bune sa investeasca in puterea blanda, americanii au devenit interesati sa faca economii.

Dar revolutia informatica care a luat o mare amploare in ultimul timp , a adus din nou in prim plan importanta puterii blande. In acest capitol aflam cele trei dimeniuni care joaca un rol captivant in promovarea imaginii unei tari: comunicare zilnica, cu explicarea contextului deciziilor de politica interna si externa, comunicare strategica si dezvoltarea rapoturilor durabile cu personalitati cheie prin burse, schimb cultural, instruiri si seminarii. Puterea blanda a Americii stapaneste un imperiu in care soarele nu apune niciodata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.