Recenzie

Trimis la data: 2003-11-16
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.99 / 10
Downloads: 3824
Autor: Nadoa Dinca
Dimensiune: 19kb
Voturi: 265
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Victoria capitalismului a avut loc pe trei fronturi. Prima batalie s-a dat în Anglia, prin Margaret Thatcher, si în Statele Unite, prin Ronald Reagan. Cei doi au înfaptuit împreuna prima revolutie conservatoare în materie de politica economica: revolutia statului minimal. Nici o alta reforma financiara nu a mai avut atata succes, ea schimband in zeci de tari sensul raportului dintre stat si cetatean.
Cea de-a doua victorie a capitalismului a fost mai spectaculoasa si obtinuta fara lupta si a reprezentat unificarea Germaniei de Est cu cea de Vest în 1989. A treia victorie a fost o batalie de o suta de ore purtata în sudul Irakului si a reprezentat de fapt victoria Statelor Unite, sustinute de douazeci si opt de tari. Capitalismul a învins comunismul.

Odata cu incheierea razboiului rece dispare si continutul notiunii de “Lume a Treia” . Avem de-a face deci cu o simpla dualitate: de o parte tarile dezvoltate sau cu un ritm rapid de dezvoltare, care sunt toate tari capitaliste, de cealalta parte, tarile subdezvoltate, adica tarile sarace. Dar instaurarea capitalismului intr-o tara nu este suficienta pentru ca tara respectiva sa se dezvolte economic. Mai e nevoie si de un minimum de reguli. Iar sistemul capitalist este departe de a fi omogen, dimpotriva el s-a diferentiat în doua mari modele ce se înfrunta: "capitalismul contra capitalismului".

Se remarca modele de economii capitaliste: modelul anglo-saxon si modelul germano-nipon, iar la o prima aproximare, exista tentatia de a opune primul model celui de-al doilea.Bineinteles, exista si modelul american sau modelul”neoamerican”. Statele Unite constituie un model economic în sine.

Nu se poate vorbi însa, de existenta unui "model european". Exista totusi un “nucleu dur” al Europei economice, ce are doua aspecte: aspectul “alpin” (zona Deutsche Mark) si cel “renan”(ce concentreaza trasaturile caracteristice noii Germanii).
]
Prabusirea comunismului scoate la iveala opozitia dintre doua modele de capitalism. Cel "neoamerican" -se bazeaza pe reusita individuala si pe profitul financiar rapid- si cel "renan" -are drept centru Germania si prezinta numeroase asemanari cu cel din Japonia. Istoria ultimului deceniu ne arata ca modelul "renan" este deopotriva mai echitabil si mai eficient decât cel "neoamerican".I. America is back In emisfera de sud, capitalismul triumfator al lui Reagan continua sa fascineze. Tot Reagan si Margaret Thatcher sunt cei care triumfa si in Europa.

În 1980, America era paralizata de crizele interne, umilita în exterior-în special de Iran-amenintata si slabita de concurenta de data recenta a tarilor europene si mai ales a Japoniei, dar si de dezastrul din Vietnam si din Cambodgia

Instalarea lui Ronald Reagan la Casa Alba, in 1980, coincide cu o framantare cu totul specifica a constiintei americane: prea multe umiliri si prea putine certitudini. Ronald Reagan afirma ca dorinta lui cea mai mare este sa readuca America în primplanul scenei internationale. America este prima putere militara a lumii si doreste sa demonstreze acest lucru. În acest scop Reagan pune în aplicare "razboiul stelelor" sau "initiativa de aparare strategica"(IAS) ce urmareste sa puna definitiv la adapost teritoriul american. In aclasi timp “razboiul stelelor” este si un incontestebil succes mediatic si politic. Reagan a reformat în special dereglementând, reducând adica rolul statului. Singurul proiect prioritar al Americii pe termen lung este apararea.

Sunt intreprinse mai multe reforme spectaculoase. Cea mai importanta o constituie ERA (Economic Recovery Act), ce cuprinde trei directii: dereglementarea in sectorul petrolier, in cel al telecomunicatiilor, al transporturilor aeriene, al bancilor si al concurentei, sistemul fiscal (simplifica impozitul pe venit) si lupta impotriva inflatiei (controleaza sever masa monetara).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.