Recenzie Sindromul de panica in orasul luminilor de Matei Visniec

Trimis la data: 2014-03-17
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: loredanaivan
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lucrarea lui Matei Visniec "Sindromul de panica in Orasul Luminilor" reprezinta un roman cu tenta memorialistica in care autorul vorbeste despre drumul parcurs in "initierea si calatoria" sa de scriitor.
Parcurgand paginile textului,autorul descopera lumea,obiceiurile,restrictiile dar tot o data si farmecul epocii respective,pe care autorul reuseste sa o imbrace intr-o maniera mistica,reusind astfel sa ne capteze curiozitatea si atentia pe tot parcursul lecturii.
Consideam ca prin aspectul fizic si prin detaliile semnificative de ordin tehnic autorul reusesete sa starneasca lectorului curiozitatea si sa il invite la o lectura de placere care presupune o calatorie intr-un trecut ce si-a pus amprenta asupra carerei sale.III. Aspecte importante din cuprinsul cartii: Pe parcursul demersului meu interpretativ voi incerca sa evidentiez aspectele ce confera lucrarii lui Matei Visniec statutul de carte ce merita lecturata de oricine doreste sa obtina un plus de informatie despre modul de viata al autorului, despre "intaiul" sau poem,despre perioada comunista precum si alte date si istorisiri pline de farmec.

Astfel incipitul cartii aduce in atentie celebritatea mondiala de care se bucura autorul in urma publicarii poemului sau intr-un ziar european,toate aceste evenimente desfasurandu-se in perioada comunista,perioada in care astfel de intamplari erau greu de realizat: "..acest poem imi adusese intai o celebritate mondiala..". Romanul contine numerose pasaje cu tenta memorialistica in care autorul noteaza cele mai importante evenimente care au dus la plecarea acestuia la studii in Paris,orasul luminilor,printre care si primirea distinctiei de "poet national" dar si avantajele acestei distinctii.

Cumpana care se iveste in calea viitorului scriitor va reprezenta de altfel si nucleul in jurul careia se va petrece toata actiunea.Astfel autorul,care este si personaj devine brusc un scriitor ratat,si tot ce rezulta de sub pana sa devenea neinsemnat,asemenea unei picaturi dintr-un ocean.Acesta descopera faptul ca Occidentul nu l-a mai primit cu acelasi entuziasm si condamna ziua in care s-a bucurat de succes pentru acel poem:"Toti fuseseram publicati la Paris inainte de caderea comunismului pentru ca aduceam in Occident marturii teribile despre si toti fuseseram dati uitarii imediat".

Cursul evenimentelor se schimba brusc atunci cand personalul se integreaza intr-un grup de scriitori ratati si la indemnul domnului Cambreleng:"Vreau de la voi cartea esentiala,unica,ultima carte posibila..", se dezlantuie sindorul de panica atunci cand o pisica ajunge sa tina un jurnal,un poem cucereste planeta si personajele scrierilor acestui autor neinsemnat prind viata,uimind astfel omenirea.Acesta este in esenta si punctul culminant,care coincide si cu finalul romanului,cand personajul realizeaza ca prin determinare,incredere de sine si perseverenta nu numai ca a ajuns la stadiul initial de scriitor national dar a si reusit sa-l depaseasca,reusind sa creeze ceva nemaintalnit.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.