Recenzie avutia natiunilor

Trimis la data: 2013-03-14
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.28 / 10
Downloads: 0
Autor: andreea.roxana
Dimensiune: 16kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In articolul recenzat elementul central il constituie analiza cheltuielilor de aparare in timp de pace dar si in timp de razboi,ale statului sau ale suveranului.In prima parte a articolului recenzat sunt etalate cheltuielile de aparare la popoarele de vanatori,cele de pastori si respectiv cele de agricultori.La popoarele de vanatori(ca de exemplu triburile bastinase),fiecare om era si vanator si soldat iar societatea nu face niciun fel de cheltuiala pentru intretinerea lui.O armata de vanatori numai rareori poate cuprinde maxim 300 de oameni.
La popoarele de pastori(de ex. la mongoli si la arabi)fiecare om este si soldat.Pastorii nu aveau locuinte stabile,traiau in corturi sau in carute acoperite.Era un popor periculos ca de ex. razboiul cu indienii din America de Nord sau invaziile mongole din Asia.O armata de pastori poate ridica pana la 300.000 de oameni.La popoarele de pastori erau vazute luptand chiar si femeile.

La popoarele de agricultori orice om este si razboinic.Duritatea mediului de viata ii pregateste pentru greutatile razboiului.
In continuare in acest articol este specificat faptul ca la niciun popor cheltuiala cu pregatirea armatei pentru razboi nu a ajuns prea mare decat in momentul in care cheltuielile de intretinere pe timp de pace cadea numai in sarcina suveranului sau a statului.In acest articol arta razboiului era vazuta ca fiind cea mai nobila meserie,devenind odata cu progresul societatii una dintre cele mai complicate meserii.

Statul,prin politie impune ordinea prin forta exercitiilor militare si ar putea obliga cetatenii de varsta militara sa faca aceasta meserie.
Dupa inventia armelor de foc,puterea,agilitatea,indemanarea si iscusinta in manuirea armelor devin cea mai mare utilitate.In continuare sunt prezentate "militiile" care oricat ar fi de instruite vor fi inferioare armatelor permanente.Soldatii care nu fac instructie decat o data pe saptamana sau o data pe luna nu pot fi experti in manuirea armelor ca cei care sunt instruiti in fiecare zi.

Una din primele armate permanente este cea a lui Filip al Macedoniei.De la sfarsitul primului razboi punic si pana la inceputul celui de al doilea razboi,armatele Cartaginei au fost continuu in campanie,conduse de 3 mari generali care se succedasera la comanda:Amilcar,Asdrubal si Anibal.Armatele romane cu care Anibal s-a confruntat la Trebia,la Trasimene si la Cannal,nu erau militii permanente.

In a doua parte a articolului recenzat se remarca datoriile suveranului si anume aceea de a apara societatea de violenta si prejudiciile din partea altor societati independente si respectiv aceea de a proteja pe cat posibil pe membrii societatii contra injustitiei sau a oprimarii din partea oricarui alt membru al ei.La popoarele de vanatori nu pot sa isi produca nemultumiri unul altuia,decat cu privire la persoana sau la onoarea lor.

La popoarele de pastori se face distinctia intre persoane prin avere.La aceste popoare suveranul era persoana cu averea cea mai mare.In finalul articolului recenzat este relatat faptul ca odata cu avansarea societatii s-a ajuns sa se puna taxe care formau totalitatea venitului tribunalului.

2.Organizare
Articolul recenzat este organizat clasic.Articolul este relatat ca un text abstract extins.Paragrafele folosite in acest articol au fost utilizate pentru a atrage atentia si pentru lamurirea in vederea problemelor analizate de catre autor.Articolul este logic,prezentat destul de clar iar paragrafele folosite fac articolul usor de parcurs.Obiectivele articolului(respectiv cheltuielile de aparare ale statului in timp de razboi si in timp de pace si de asemenea cheltuielile pentru justitie) au fost descrise corespunzator in articolul recenzat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.