Reciclarea aplicata in industria japoneza de autoturisme

Trimis la data: 2002-07-09 Materia: Geografie Nivel: Gimnaziu Pagini: 20 Nota: / 10 Downloads: 18
Autor: Oana Munteanu Dimensiune: 39kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Reciclarea este un concept al secolului xx şi a apărut ca una din posibilitătile de a limita risipa şi de a utiliza mai eficient resursele. A devenit din ce în ce mai clar că industrializarea şi creşterea susţinută a populaţiei au condus la consumarea unor cantităţi de resurse din ce în ce mai mari.

1. RECICLAREA – CONCEPT GENERAL


Recuperarea şi reutilizarea resurselor reciclabile reprezintă mijloace de soluţionare a contradicţiei dintre cerinţele procesului de creştere economică şi caracterul restrictiv al resurselor.
Reciclarea este un concept al secolului xx şi a apărut ca una din posibilitătile de a limita risipa şi de a utiliza mai eficient resursele. A devenit din ce în ce mai clar că industrializarea şi creşterea susţinută a populaţiei au condus la consumarea unor cantităţi de resurse din ce în ce mai mari.
De ce s-a întâmplat acest lucru? Pentru că societatea modernă s-a bazat pe filosofia că “ Cosmosul e infinit “. Particularizând, oamenii au considerat la fel şi Pământul şi resursele acestuia. In acest mod, industria s-a dezvoltat având la bază axioma că resursele sunt infinite. Dacă o mină se epuiza, o alta nouă intra în exploatare. Dacă rezervele unei naţiuni se epuizau, populaţia putea emigra. Dacă resursele Europei se epuizau, europenii puteau descoperi noi teritorii. Astfel, în acest ritm a apărut foarte curând problema deşeurilor şi al limitării resurselor. Industria modernă este focalizată pe cum să se producă ieftin, nu pe cum să se conserve ecosistemul.
Peste tot în lume se observă tot mai des efectele subalimentaţiei şi sărăciei. Deşi în multe din ţările în curs de dezvoltare sau subdezvoltate s-ar impune o mai judicioasă gestionare a resurselor, reciclarea este practicată în mare parte doar în ţările dezvoltate. Din nefericire şi procesul de reciclare necesită anumite tehnologii şi cheltuieli.
Multe ţări au abordat deja problema recuperării şi recirculării resurselor refolosibile şi au trecut la o coordonare unitară a acestei activităţi. S-au intensificat acţiunile pentru acţiunile de reglementare a activităţilor de recuperare, cele pentru stabilirea formelor organizatorice de colectare, precum şi eforturile de cercetare pentru găsirea celor mai eficiente căi de recuperare şi valorificare a materialelor refolosibile.
In 1948 s-a înfiinţat la Paris din iniţiativa a 4 ţări ( Franţa, Marea Britanie, Olanda, Belgia ) Biroul Internaţional al Recuperării, organizaţie fără scop lucrativ, ai cărei membrii sunt federaţii naţionale, reprezentând firme de reciclare din întreaga lume.
In domeniul reciclării se impun următoarele strategii:
Prevenirea formării deşeurilor;
Valorificarea deşeurilor prin optimizarea sistemelor de colectare şi triere ;
Eliminarea finală a deşeurilor care nu şi-au găsit o valorificare.
Conceptul de reciclare cuprinde 3 categorii:
transformarea naturală;
transformarea în circuit deschis;
transformarea în circuit închis.

TRANSFORMAREA NATURALA


Mediul natural se ghidează după dictonul “ Nimic nu se pierde, totul se transformă “.
Plantele realizează fotosinteza prin dioxidul de carbon absorbit de frunze cu ajutorul energiei solare şi eliberează oxigenul. Pentru a putea supravieţui, plantele transformă compuşii anorganici în proteine şi substanţe organice. Acestea sunt principalele susţinătoare ale vieţii pe Terra. Celelalte vieţuitoare îşi procură hrana şi oxigenul prin intermediul plantelor. Animalele şi omul consumă plantele şi folosesc materia organică în crearea de utilitare. Animalele alcătuiesc lanţul trofic, ierbivorele sunt consumate de carnivore, la rândul lor sacrificate de om. Animalele mici, insectele, bacteriile descompun copacii căzuţi, plantele şi animalele moarte în substanţe anorganice şi astfel circuitul este reluat.
Ecosistemul este alcătuit din 5 componente: energie solară, materie anorganică, producători de materie organică, consumatori de materie organică, agenţi de descompunere.
Acest circuit al transformării naturale continuă de milioane de ani în cel mai desăvârşit echilibru, independent de naşterea şi prăbuşirea civilizaţiilor. In mediul natural totul este prelucrat fără pierderi. Dacă una din cele 5 componente dispare apar dezechilibre majore. Astfel, dacă ar exista doar plante verzi, s-a estimat că acestea ar consuma dioxidul de carbon în 26 de ani.


TRANSFORMAREA IN CIRCUIT DESCHIS

Epuizarea resurselor naturale, ploile acide, încălzirea globală, distrugerea stratului de ozon, contaminarea apelor, sunt generate din afara ecosistemului. Astfel se observă că problemele apar atunci când activităţile umane crează o circulaţie artificială a substanţelor în afara ecosistemului.
Transformarea în circuit deschis este posibilă atunci când mediul este capabil să accepte deşeuri pentru reciclare. Dacă deşeurile sunt acceptate de mediu nu apar probleme şi astfel de substanţe pot fi fabricate în continuare fără a cauza dezechilibru în mediu . Un exemplu este plasticul biodegradabil care se descompune natural.


TRANSFORMAREA IN CIRCUIT INCHIS

Unele deşeuri provenite din activitatea umană nu se descompun natural în ecosistem. Astfel s-a ajuns la concluzia că substanţele create artificial trebuie transformate artificial. Acest tip de transformare este adesea identificat ca reciclarea propriu-zisă. Substanţele care nu se pot integra în circuitul natural al ecosistemului, trebuie descărcate în afara acestuia.
Dacă în primele două tipuri de transformare sarcina fiinţei umane era inexistentă sau redusă, transformarea în circuit închis necesită exclusiv preocuparea acesteia.
Recuperarea deşeurilor nedegradabile este o problemă stringentă a omenirii şi în ultimul secol preocuparea pentru aceast subiect a crescut vertiginos.


2.RECICLAREA IN ACCEPTIUNE JAPONEZA

Japonia s-a situat printre primele ţări care au devenit sensibile la consumul de resurse deoarece ea le importă aproape toate. Japonia a început să recunoască criza atât conştient cât şi inconştient, realizând că –după cum au afirmat arheologii- mai multe civilizaţii au dispărut datorită neglijenţei lor în a-şi proteja mediul.
Pentru a supravieţui, Japonia a început să practice reciclarea.
In 1992 s-a stabilit o lege a reciclării şi deşi efectele ei nu au fost mari, a pregătit drumul pentru reciclarea efectivă. Si în Japonia risipa s-a făcut simţită.
Anual, sunt fabricate 50 milioane de autoturisme-15 milioane în SUA, 10 milioane în Europa, 10 milioane în Japonia. Din producţia japoneză, 5 milioane pe an sunt scoase din uz. Din moment ce o maşină consumă cel puţin o tonă de materiale, peste 50 milioane tone de resurse sunt consumate doar pentru fabricarea autovehiculelor.Dacă producţia ar continua pentru următorii 200 ani, cel puţin 10 miliarde de tone de materiale s-ar consuma, fără a menţiona combustibilul. Acest consum nu poate fi susţinut întrucât rezervele sigure de petrol vor dura 45 de ani, cele de fier 120 ani, cuprul 30, plumbul 21.


Deasemenea, 15 milioane de bucăţi aparatură de uz casnic sunt scoase din uz. Toate aceste deşeuri conţin numeroase resurse pierdute.
Un exemplu în acest sens este un calculator electronic.Acesta este un dispozitiv mic, dar care necesită în fabricaţie 0,01g aur , echivalentul a 18 yeni. Cum doar o asemenea cantitate e utilizată, este greu de recuperat. Problema apare atunci când se ia în calcul întreaga producţie japoneză care este de 100 milioane calculatoare de buzunar, ceea ce înseamnă un consum de 1 tonă de aur. Această tonă este evacuată în mediu, fără a mai fi recuperată. Astfel de produse folosesc cantităţi mici de materiale auxiliare ca să îmbunătăţească performanţa produselor. Aceste cantităţi mici de materiale sunt dificil de recuperat şi un astfel de consum nu mai poate fi susţinut.
Industria japoneză recuperează doar 36% din aluminiu, 47% din cupru, 20% zinc, 39% plumb, restul materialelor folosite ajung deşeuri.
Având în vedere această situaţie, Japonia şi-a propus demararea unui amplu program de reciclare, printre care un loc important îl ocupă reciclarea în industria de autoturisme.
Reciclarea japoneză se împarte în 3 categorii:
Reciclarea materială
Reciclarea chimică
Reciclarea la temperatură
Reciclarea materială –produsele recuperate sunt descompuse mecanic în materiale simple care sunt folosite din nou pentru producerea aceluiaşi tip de produs sau pentru produse diferite.
Produsele supuse acestui tip de prelucrare trebuie

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.