Recilarea sticlei

Trimis la data: 2012-06-06
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 8.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Costea diana
Dimensiune: 385kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sticlele sunt materiale amorfe (necristalizate), cu rezistenta mecanica si duritate mare, cu coeficient de dilatare mic. La temperaturi mai inalte se comporta ca lichidele subracite cu vascozitate mare. Nu au punct de topire definit. Prin incalzire se inmoaie treptat, pana la lichefiere, ceea ce permite prelucrarea sticlei prin suflare, presare, turnare, laminare.
Sticlele se obtin, in general, prin topirea in cuptoare speciale a unui amestec format din nisip de cuart, piatra de var, carbonat de sodiu (sau de potasiu) si materiale auxiliare. Proprietatile fizice ale sticlelor sunt determinate de compozitia lor.Sticla obisnuita (sticla de sodiu sau potasiu).

Sticla de sodiu are compozitia aproximativa 6SiO2 CaOANa2O. Se intrebuinteaza la fabricarea geamurilor si a ambalajelor de sticla. Sticla de potasiu are compozitia H2O si este rezistenta la variatii de temperatura. Se foloseste la fabricarea vaselor de laborator.
Cristalul (sticla de plumb).

Este o sticla in care sodiul si calciul au fost inlocuiti cu potasiu si plumb (6SiO2APbOAK2O) si se caracaterizeaza prin proprietati de refractie bune si densitate mare. Flintul si strasul contin un procent de plumb mai mare decat cristalul. Flintul se foloseste pentru prisme si lentile optice.

Sticlele colorate.Se obtin daca se adauga in topitura unii oxizi metalici (de Fe,Co,Cr,Cu etc.), care formeaza silicatii colorati. In industria sticlei se utilizeaza drept coloranti un numar foarte mare de substante care se incadreaza de obicei in trei categorii: colorantii ionici, colorantii moleculari si colorantii coloidali.

Primele forme de sticla
Plinius mentioneaza in Istoria naturala o poveste despre descoperirea sticlei. Pe scurt, un grup de marinari fenicieni de pe un vas ce transporta soda a venit la tarm spre a face focul. Plaja intinsa era plina de nisip, dar nici un bolovan pentru a tine vasul la foc. Marinarilor le-a venit ideea de a folosi cativa bulgari de soda de pe corabie. Si au facut focul, pregatindu-si mancarea si apoi dormind. Dimineata, scormonind din intamplare prin cenusa focului, un marinar a gasit cateva pietricele lucioase, care nu semanau cu nici un material obisnuit. Erau bucatele de sticla.

Intamplarea a fost verificata de oamenii de stiinta, care au dovedit ca focul facut pe plaja, chiar si pe baza de carbune, nu poate duce la temperaturi suficient de mari pentru producerea topirii nisipului (prima conditie pentru aparitia sticlei). Povestea lui Pliniu a fost catalogata ca fiind falsa.

Acest lucru este insa gresit. Indiferent daca povestea cu bulgarii de soda este sau nu adevarata, pe plajele si deserturile nisipoase din zonele bantuite de furtuni cu traznete se gasesc destul de frecvent forme de sticla naturala, formata de temperatura ridicata a traznetului. In anumite locuri din SUA (ex. Florida sau California) acestea se comercializeaza, fiind vandute turistilor fie in formele ciudate naturale, fie cu anumite prelucrari.

Sticla naturala, creata de lovitura traznetului, este prima forma de sticla cunoscuta de catre om.Prima industrie a sticlei s-a dezvoltat insa in Egiptul antic. Aici s-a descoperit faptul ca, acoperind peretii unui vas din lut cu un amestec de nisip umed si soda, la ardere acesta se transforma in smalt, adica intr-o pelicula subtire de sticla. Ulterior amestecul din care se obtinea smaltul a fost imbogatit cu var, acesta devenind un element de prima importanta in producerea sticlei.

Prin intermediul altor adaosuri (ca fier, cupru, mangan etc), egiptenii au obtinut smalt de mai multe culori (albastru, galben, violet, prupuriu etc). Ulterior s-au obtinut din amestecul ce producea smaltul, odata ars in cantitati mai mari decat subtirea pojghita de pe un vas, bulgarasi de smalt sau sticla. Astfel au aparut primele obiecte facute din sticla - margelele. Tot egiptenii au meritul in a fi fost primii a realiza proteze oculare.

Se apreciaza ca cele mai vechi margele din sticla au cca. 5000-6000 ani vechime.In urma cu cca. 3000 de ani se ajunsese deja, de la margelele de sticla initiale,la felurite obiecte din sticla, de mici dimensiuni in imensa lor majoritate:flacoane pentru parfumuri, cupe pentru baut, vase pentru imbalsamare etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.