Recrutarea si incadrarea functionarilor publici - drepturile si indatoririle functionarilor publici

Trimis la data: 2013-10-04 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 2
Autor: Pisica irina Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Selectia functionarilor publici a reprezentat, intotdeauna, o preocupare de prim ordin pentru "clasa politica". Criteriile si metodele de selectie reflecta, in fiecare tara si pentru fiecare epoca, caracteristicile fundamentale ale sistemului administrativ statal respectiv. Recrutarea pentru functii publice in Romania are, ca punct de plecare, dispozitiile art. 16 din Constitutie, ce consacra principiul egalitatii in drepturi: cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari; nimeni nu este mai presus de lege; functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate de persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara.

De asemenea, prin legi speciale se pot impune si alte conditii pentru participarea la concurs, cum ar fi cele referitoare la varsta, aptitudini ori efectuarea unui stagiu de specialitate. Statutul preconizeaza obligatia declararii averii la numirea sau alegerea intr-o functie publica - considerata de unii autori (Iorgovan, A.) ca fiind o conditie generala de acces la functia publica, deoarece refuzul de a depune declaratia de avere are ca efect pierderea functiei. In aceeasi idee, se retine si obligatia depunerii juramantului de loialitate, precizandu-se expres ca refuzul depunerii juramantului echivaleaza cu neacceptarea functiei, atragand revocarea deciziei de numire.

Statutul lasa pe seama unei hotarari de Guvern reglementarea modului de organizare si desfasurare a concursului, fiind exceptate situatiile unde sunt reglementari specifice, prin statute profesionale sau alte acte normative. Actul normativ in vigoare, in materie, este Hotararea Guvernului nr. 1209/2003, privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici. Ca principiu, recrutarea functionarilor publici se face prin concurs organizat in limita functiilor publice vacante prevazute anual in acest scop prin planul de ocupare a functiilor publice, aprobat de Agentia Nationala a Functionarilor Publici.

Astfel, comisia de concurs are obligatia de a selecta dosarele de concurs pe baza indeplinirii conditiilor de participare la concurs. Rezultatele selectarii dosarelor de inscriere se afiseaza, cu mentiunea "admis" sau "respins", la sediul autoritatii ori institutiei publice organizatoare a concursului. Subiectele pentru proba scrisa se stabilesc pe baza bibliografiei de concurs, astfel incat sa reflecte capacitatea de analiza si sinteza a candidatilor, in concordanta cu nivelul si specificul functiilor publice pentru care se organizeaza concursul.

Pentru ocuparea aceleiasi functii publice, subiectele vor fi identice in cadrul aceluiasi concurs. Comisia de concurs va stabili subiectele si va alcatui seturile de subiecte pentru proba scrisa, inainte cu doua ore de inceperea acestei probe. Comisia de concurs stabileste modul de acordare a punctajului pentru proba scrisa, care se afiseaza la finalizarea acestei probe, la locul desfasurarii concursului. Interviul se sustine, de regula, nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data sustinerii probei scrise. Cunoasterea limbilor straine se poate testa in cadrul probei scrise si, eventual, al interviului.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.