Recrutarea si ocuparea functiei publice - numirea in functia publica

Trimis la data: 2009-05-14
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Lazlo Bora
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In prezent pe plan international s-a impus un nou principiu in privinta recrutarii functionarilor publici, anume principiul egalitatii accesului la functii publice ca o consecinta a egalitatii tuturor cetatenilor in fata legii, a capacitatii recunoscute de a fi admisi la toate demnitatiile, locurile si serviciile publice conform capacitatii lor, fara o alta discriminare decat aceea a virtutii si a talentului lor.
Prin recrutarea functionarilor publici se intelege identificarea si atragerea personalului calificat pentru ocuparea posturilor si/sau functiilor publice vacante. In acest sens, managementul public urmareste sa realizeze mai mult decat simpla ocupare a unor posturi/functii vacante. Recrutarea functionarilor permanenti constituie o activitate importanta a compartimentelor de personal, care contribuie la alcatuirea unui aparat administrativ pregatit profesional si eficient.

Activitatea de recrutare a functionarilor publici cuprinde analiza cerintelor postului vacant, intocmirea specificatiilor aferente activitatii in postul liber, cercetarea posibilitatilor privind locurile unde pot fi gasiti posibilii candidati si atragerea candidatilor pentru posturile care urmeaza a fi ocupate.
Pentru ocuparea unor functii publice legea cere o anumita vechime sau o anumita calificare. Conditiile de vechime prevad si functiile de executie pe trepte profesionale [1].

Odata realizata recrutarea si selectia celor care vor dobandi calitatea de functionar public urmeza incadrarea pe post si numirea in functie. Fiecare candidat urmareste sa ocupe un anumit post pentru care a candidat. Pentru aceasta autoritatea competenta trebuie sa emita ordinul de numire, act administrativ unilateral, cu caracter individual prin care fostul candidat reusit la fazele de selectie si verificare a conditiilor profesionale urmeza a dobandi calitate de functionarul public. Actul de numire poate imbraca mai multe forme, din punct de vedere juridic in raport de specificul functiei si modul de selectie.

Functiile publice, prin ele insele, nu au o relevanta practica daca nu sunt puse in valoare, daca nu sunt exercitate ceea ce presupune ca acestea sa aiba titulari, persoane fizice, care sa exercite puterile publice conferite functiilor, cu respectarea limitelor de competenta. Cand se organizeaza o functie publica se determina atributiile, activitatiile pe care urmeaza a le desfasura titularul functiei, anume competenta, responsabilitatile, precum si modul de recrutare a titularului functiei, alegere, confirmare, numire [2].
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.