Recunoasterea folosirii drogurilor

Trimis la data: 2010-08-16
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.69 / 10
Downloads: 13
Autor: Mihnea Rentescu
Dimensiune: 16kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
A detine cunostintele de baza despre produsele de schimbare a starii de constienta este cu siguranta o conditie obligatorie pentru recunoasterea folosirii drogurilor. Un parinte sau un profesor care vrea sa observe daca un copil consuma droguri, va trebui mai intai sa recunoasca care semne si simptome au legatura cu consumul de substante toxice. Este insa necesar sa ne ferim sa tragem prea repede anumite concluzii. De fapt, manifestarile observate pot avea explicatii diferite. Faptul ca un tanar este intr-o stare de fericire sau, din contra intr-o dispozitie depresiva, poate avea la fel de bine de-a face cu inceputul sau sfarsitul unei relatii de prietenie. Adolescenta este oricum o perioada de mari schimbari pentru un tanar, atat din punct de vedere fizic, cat si psihologic.
Aceasta face ca uneori sa fie dificil pentru un adult sa decida care schimbari sunt normale perioadei pubertatii si care indica folosirea drogurilor. Este, in orice caz, important sa nu se traga niciodata o concluzie doar pe baza unui singur semn caracteristic. Abia cand s-au semnalat un anumit numar de manifestari specifice, poate fi luata in calcul posibilitatea consumului de droguri. Chiar si atunci, pot exista si alte explicatii plauzibile, cum ar fi: probleme la scoala, tensiuni legate de prieteni sau prietene sau probleme familiale.

9.3 Recunoasterea viciului
Cum recunoasteti daca un copil experimenteaza droguri? Si daca suspiciunea se confirma, cum procedati?
1.Pentru un educator este important sa stabileasca intai, care este pozitia sa fata de aceste produse si fata de utilizarea lor: "Ce cred eu despre droguri? Care pot fi urmarile fizice si psihice asupra unui copil? Cum se raporteaza folosirea acestor produse la regulile casei sau scolii?"

2.Este intotdeauna bine sa va prezentati presupunerile altor persoane care au contact regulat cu copilul. Se impune insa conditia sa cautati persoane de incredere. Acestea pot sa infirme sau sa confirme presupunerile dumneavoastra.
3.Doar daca propriile observatii sunt confirmate, se poate initia o discutie cu presupusul utilizator. Scopul conversatiei este de a stabili daca este vorba de consum de droguri, in ce masura se foloseste si de ce. Trebuie sa se evite ca presupusul utilizator sa se inchida in sine, blocand comunicarea. In general, se considera ca nu persoana care a observat prima semnele folosirii drogurilor va initia discutia, ci o persoana din anturajul presupusului utilizator, cu care acesta are o relatie de incredere.

4.In cadrul discutiei, i se va explica tanarului ce se intampla cu informatiile pe care le furnizeaza. Este importanta folosirea unei tehnici corecte de conversatie, din care sa reiasa clar ca doar comportamentul respectiv este respins, nu si persoana in sine. Tonul folosit in conversatie este in mare masura determinant pentru evolutia discutiei.

Trebuie evitate negativismul si condamnarea din voce, pastrandu-se un ton pozitiv si calm. Adesea suntem inconstienti de atitudinea pe care o adoptam, aceasta determinand in mare masura gradul de deschidere al discutiei care va avea loc. Panica, frica, ingrijorarea si respingerea pot inhiba comunicarea. Incercati sa aratati deschidere si grija, dar in acelasi timp pastrati o atitudine de confruntare, care va avea ca urmare constientizarea persoanei asupra seriozitatii situatiei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.